I, at any rate, am convinced that God does not throw dice.


I, at any rate, am convinced thet God does not throw dice

Albert Einstein

måndag 6 december 2010

Islam & Kristendomen - Människans sexualitet.

Varför finns dessa strikta regler när det handlar om vår sexualitet? Vem är det som egentligen har bestämt dessa regler och traditioner för vem vi ska vara med, skaffa barn med och när vi ska göra detta? Är det ett måste att följa sin religion till denna nivå eller är det ett fritt val?

Inom islam är det väldigt olika beroende på i vilket land och i vilken familj man lever i när man talar om sexualiteten och vilka regler som måste följas. Det finns en enormt stor könsskillnad när det kommer till detta samtals område och främst så fokuserar man på flickan och kvinnan inom sexualiteten. Det handlar inte endast om att flickan bestäms med vem hon får och inte får träffa, men även vem hon ska gifta sig med, och i vissa fall, vilka hon ens får samtala med. Är detta ett faktum världen över eller gäller detta endast i de mer strikta länder? När detta sker där flickan väljs en man hon ska gifta sig med, som oftast är flera år äldre och mer erfaren, därför männen får gärna ha haft flera kvinnor eller flickor tidigare som han har haft samlag med eftersom detta endast räknas som ren kunskap och mer erfarenhet, så har däremot flickan ett krav där hon absolut inte ska ha haft någon sexuell upplevelse i hela sitt liv.

Hon ska ha varit 'orörd', 'ren' och fullständigt 'ny' för mannen, som hon då förväntas sig leva med i hela sitt liv. Inte nog med detta, är det oftast en viss handling som ska finnas där som bevis för familjen och släktningar för att vara säkra på flickan faktiskt är oskuld. Om hon blöder på första natten med mannen, betyder detta att hon varit oskuld och inte varit med någon annan tidigare. Här kan man även se likheter i båda religionerna islam såväl som i kristendomen, främst inom katoliker. Detta har varit ett väldigt omdebatterat ämne och även tolkas som en myt och förolämpning mot kvinnan. Hur kan familjen och släkten veta säkert att genom en fläck på ett vitt lakan, att kvinnan nu inte är oskuld längre? Gäller detta för alla kvinnor och är det något som egentligen bara är en myt?

Jag själv anser att dessa former inom religionen, främst islam, har blivit en enorm överdrift när det gäller sexualiteten och vidare ifall kvinnan är oskuld eller inte. Mina åsikter sträcker sig så långt bort ifrån denna kultur och religion som det bara går, eftersom jag själv anser man aldrig ska behöva bli tvingad till att gifta sig med någon, skaffa barn med någon eller behöva leva med någon ens familj har valt till en. När det även gäller dessa "regler" som framförallt riktar sig mot kvinnan inom islam, så är det något jag accepterar, men inget jag själv begriper och jag måste vara fullständigt ärlig och säga jag är glad att jag inte befinner mig i den situationen. Nu är det dock väldigt olika beroende på område, land och familj. Alla familjer utför självklart inte dessa traditioner, lika olika som det är för oss svenska protestanter att gå till kyrkan varje söndag. Alla gör inte det. På senaste åren har de mer moderna islamska familjer tänjt på gränserna och dessa regler en aning och sagt att kvinnan får möjligtvis välja vem hon ska gifta sig med, men grundidén är fortfarande kvar: inget samlag före äktenskapet.

Inget samlag före äktenskapet, eller åtminstånde inte förrän du har förlovat dig. Det är väldigt olika inom kristendomen eftersom vi har både katoliker och protestanter där skillnaderna är ganska tydliga. Majoriteten anser att katoliker har väldigt strikta regler angående hela prästerskapet och äktenskapet, dock så vill jag poängtera jag främst ska ta upp hur protestanter och katoliker förhåller sig till sexualitet och samlag. Eftersom jag själv är katolik och troende, likaså min familj och släkt, är det ganska viktigt för mig redan från en tidig ålder att försöka förstå vilka regler vi har och hur vi ska förhålla oss till vissa saker som sker i livet. Jag har länge vetat att regeln 'inget samlag före äktenskap' är något som tas på stort allvar. Det kan tolkas som väldigt 'orent' och smutsigt att vara med flera män sedan tidigare, dock så tror jag inte det är samma situation för mannen. Hur kommer det sig? Vem är det som har fött denna teori om att kvinnan är den som måste hållas fast medan mannen har tillåtelse att vara med flera kvinnor sedan tidigare?

Jag själv vill inte, och kan inte kritisera min egen religion eftersom jag tror på denna. Jag måste även tillägga en annan liten sak, väldigt, väldigt få katoliker idag följer detta. Väldigt många skaffar barn innan de gifter sig, om de ens gifter sig. Flera har haft flertal sexpartners innan de stadgar sig. Så idag finns inte dessa tydliga regler som funnits för flera år sedan, och det kommer troligen förändras ytterliggare i framtiden ju längre samhället utvecklas och ju fler religioner som blandas och möts. Förr togs dessa traditioner på ett oerhört stort allvar och den som bröt mot dessa fick straffas något stort. Det finns även ett annat område inom kristendomen och katoliker som har upprört tusentals människor och det är frågan angående homosexuella par och ifall de får gifta sig eller inte.

Det finns miljontals olika åsikter angående detta men den katolska kyrkan är tydligt emot homosexualitet i allmänhet och anser de ej ska få gifta sig i kyrkan lagligt. Idag finns det dock människor som har vant sig vid denna tanken och är mer toleranta när det gäller detta, och även anser att det är okej och mer än rättvist att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan lagligt eftersom de har lika mycket värde som övriga par och ska få ha sina rättigheter. Jag har även hört det är väldigt olika inom den frågan när det kommer till protestanter och jag tror att det har blivit lagligt idag i vissa kyrkor och det ska vara accepterat att gifta sig med någon utav samma kön. Min åsikt inom detta och något som möjligtvis kanske strider mot min egen religion, men man måste ju få ha egna tankar och funderingar likaså, är att jag anser att det är onödigt att sätta upp regler för människor som egentligen bara vill leva ett lyckligt liv fyllt med kärlek. Det är inte lätt att hitta den man vill spendera livet med tills man dör, om man ens hittar den personen, men om man nu gör det och det är utav samma kön som en själv, hur kan detta vara fel? När har det blivit onaturligt och äckligt att älska?

Det är svårt för oss unga och förmodligen även för äldre vuxna att försöka skapa sig en bild utav vilken religion man ska följa och om man ens ska följa det man var uppväxt med. En annan sak som kan vara ännu svårare är att avgöra dessa frågor kring oss människors sexualitet och vad man själv kan anse om detta. Ska vi låta oss själva manipuleras och influeras av tusentals andra människor, låta regler och traditioner styra våra liv och lära ut samma teori till nästkommande generation? Eller ska vi försöka tänka själva och avgöra vad vi själva tycker och vad vi själva tycker känns bäst för just oss? Jag väljer det senare alternativet. Även om vi följer en religion, betyder inte detta vi inte får utveckla och visa andra hur vi tänker och känner.

Skriven av: Patricia Karlsson.