Varför finns dessa strikta regler när det handlar om vår sexualitet? Vem är det som egentligen har bestämt dessa regler och traditioner för vem vi ska vara med, skaffa barn med och när vi ska göra detta? Är det ett måste att följa sin religion till denna nivå eller är det ett fritt val?
Inom islam är det väldigt olika beroende på i vilket land och i vilken familj man lever i när man talar om sexualiteten och vilka regler som måste följas. Det finns en enormt stor könsskillnad när det kommer till detta samtals område och främst så fokuserar man på flickan och kvinnan inom sexualiteten. Det handlar inte endast om att flickan bestäms med vem hon får och inte får träffa, men även vem hon ska gifta sig med, och i vissa fall, vilka hon ens får samtala med. Är detta ett faktum världen över eller gäller detta endast i de mer strikta länder? När detta sker där flickan väljs en man hon ska gifta sig med, som oftast är flera år äldre och mer erfaren, därför männen får gärna ha haft flera kvinnor eller flickor tidigare som han har haft samlag med eftersom detta endast räknas som ren kunskap och mer erfarenhet, så har däremot flickan ett krav där hon absolut inte ska ha haft någon sexuell upplevelse i hela sitt liv.
Hon ska ha varit 'orörd', 'ren' och fullständigt 'ny' för mannen, som hon då förväntas sig leva med i hela sitt liv. Inte nog med detta, är det oftast en viss handling som ska finnas där som bevis för familjen och släktningar för att vara säkra på flickan faktiskt är oskuld. Om hon blöder på första natten med mannen, betyder detta att hon varit oskuld och inte varit med någon annan tidigare. Här kan man även se likheter i båda religionerna islam såväl som i kristendomen, främst inom katoliker. Detta har varit ett väldigt omdebatterat ämne och även tolkas som en myt och förolämpning mot kvinnan. Hur kan familjen och släkten veta säkert att genom en fläck på ett vitt lakan, att kvinnan nu inte är oskuld längre? Gäller detta för alla kvinnor och är det något som egentligen bara är en myt?
Jag själv anser att dessa former inom religionen, främst islam, har blivit en enorm överdrift när det gäller sexualiteten och vidare ifall kvinnan är oskuld eller inte. Mina åsikter sträcker sig så långt bort ifrån denna kultur och religion som det bara går, eftersom jag själv anser man aldrig ska behöva bli tvingad till att gifta sig med någon, skaffa barn med någon eller behöva leva med någon ens familj har valt till en. När det även gäller dessa "regler" som framförallt riktar sig mot kvinnan inom islam, så är det något jag accepterar, men inget jag själv begriper och jag måste vara fullständigt ärlig och säga jag är glad att jag inte befinner mig i den situationen. Nu är det dock väldigt olika beroende på område, land och familj. Alla familjer utför självklart inte dessa traditioner, lika olika som det är för oss svenska protestanter att gå till kyrkan varje söndag. Alla gör inte det. På senaste åren har de mer moderna islamska familjer tänjt på gränserna och dessa regler en aning och sagt att kvinnan får möjligtvis välja vem hon ska gifta sig med, men grundidén är fortfarande kvar: inget samlag före äktenskapet.
Inget samlag före äktenskapet, eller åtminstånde inte förrän du har förlovat dig. Det är väldigt olika inom kristendomen eftersom vi har både katoliker och protestanter där skillnaderna är ganska tydliga. Majoriteten anser att katoliker har väldigt strikta regler angående hela prästerskapet och äktenskapet, dock så vill jag poängtera jag främst ska ta upp hur protestanter och katoliker förhåller sig till sexualitet och samlag. Eftersom jag själv är katolik och troende, likaså min familj och släkt, är det ganska viktigt för mig redan från en tidig ålder att försöka förstå vilka regler vi har och hur vi ska förhålla oss till vissa saker som sker i livet. Jag har länge vetat att regeln 'inget samlag före äktenskap' är något som tas på stort allvar. Det kan tolkas som väldigt 'orent' och smutsigt att vara med flera män sedan tidigare, dock så tror jag inte det är samma situation för mannen. Hur kommer det sig? Vem är det som har fött denna teori om att kvinnan är den som måste hållas fast medan mannen har tillåtelse att vara med flera kvinnor sedan tidigare?
Jag själv vill inte, och kan inte kritisera min egen religion eftersom jag tror på denna. Jag måste även tillägga en annan liten sak, väldigt, väldigt få katoliker idag följer detta. Väldigt många skaffar barn innan de gifter sig, om de ens gifter sig. Flera har haft flertal sexpartners innan de stadgar sig. Så idag finns inte dessa tydliga regler som funnits för flera år sedan, och det kommer troligen förändras ytterliggare i framtiden ju längre samhället utvecklas och ju fler religioner som blandas och möts. Förr togs dessa traditioner på ett oerhört stort allvar och den som bröt mot dessa fick straffas något stort. Det finns även ett annat område inom kristendomen och katoliker som har upprört tusentals människor och det är frågan angående homosexuella par och ifall de får gifta sig eller inte.
Det finns miljontals olika åsikter angående detta men den katolska kyrkan är tydligt emot homosexualitet i allmänhet och anser de ej ska få gifta sig i kyrkan lagligt. Idag finns det dock människor som har vant sig vid denna tanken och är mer toleranta när det gäller detta, och även anser att det är okej och mer än rättvist att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan lagligt eftersom de har lika mycket värde som övriga par och ska få ha sina rättigheter. Jag har även hört det är väldigt olika inom den frågan när det kommer till protestanter och jag tror att det har blivit lagligt idag i vissa kyrkor och det ska vara accepterat att gifta sig med någon utav samma kön. Min åsikt inom detta och något som möjligtvis kanske strider mot min egen religion, men man måste ju få ha egna tankar och funderingar likaså, är att jag anser att det är onödigt att sätta upp regler för människor som egentligen bara vill leva ett lyckligt liv fyllt med kärlek. Det är inte lätt att hitta den man vill spendera livet med tills man dör, om man ens hittar den personen, men om man nu gör det och det är utav samma kön som en själv, hur kan detta vara fel? När har det blivit onaturligt och äckligt att älska?
Det är svårt för oss unga och förmodligen även för äldre vuxna att försöka skapa sig en bild utav vilken religion man ska följa och om man ens ska följa det man var uppväxt med. En annan sak som kan vara ännu svårare är att avgöra dessa frågor kring oss människors sexualitet och vad man själv kan anse om detta. Ska vi låta oss själva manipuleras och influeras av tusentals andra människor, låta regler och traditioner styra våra liv och lära ut samma teori till nästkommande generation? Eller ska vi försöka tänka själva och avgöra vad vi själva tycker och vad vi själva tycker känns bäst för just oss? Jag väljer det senare alternativet. Även om vi följer en religion, betyder inte detta vi inte får utveckla och visa andra hur vi tänker och känner.
Skriven av: Patricia Karlsson.
I, at any rate, am convinced that God does not throw dice.
I, at any rate, am convinced thet God does not throw dice
Albert Einstein
måndag 6 december 2010
tisdag 23 november 2010
Hinduism och Yezidism (Krishna)
Hinduismen är av en världens största och äldsta religion som ingen vet exakt när den uppstod. Religionen är mycket färgrik och komplex religiös tradition och som har sina rötter ungefär 4 000 år tillbaka i tiden i den mäktiga Induskulturen kring floden Indus i västra Indien.
Arkeologer(fornforskar) började gräva ut ruinerna på 1900-talet i de två viktigaste städerna i Induskulturen som var Harappa och Mohenjo- Daro som kallas idag för Pakistan. I de båda städerna fanns en fästning på en kulle som användes som tempel och en byggnad för de styrande. Man hittade också hundratals sigillen och en del av statyerna föreställer gudar som liknar de hinduiska gudar som dyrkas i dag. Induskulturen gick under omkring 2 000 f. Kr.
Ungefär 500 år senare invaderade en grupp människor som kallades arier den nordöstra delen av Indien, området i Indusdalen. Dessa indo-arier var besläktade med s.k. indo-iranier som vid ungefär samma tidpunkt bosatte sig i norra Iran. Sigill Deras religion förenades med den religion människor i Indusdalen hade och blev grunden för hinduismen. Arierna dyrkade många gudar och de flesta hade med naturen att göra.
Det finns många olika sätt att vara hindu på. En del ber till gudarna varje dag medan andra inte följer något bestämt mönster. Det finns inga regler för hur man ska utöva sin religion, men de flesta hinduer har samma grundtro. De tror på reinkarnation som betyder själen återföds i en annan kropp när man dör. Man återfödas i en människokropp eller ett djurlopp och man kan återfödas många gånger i ett evigt kretslopp av liv och död som kalls samsara.
För att söka frälsningen för hinduerna är att bada i den heliga floden Ganges vilket de tror att vattnet är heligt och att de renas från sina synder om de dricker vattnet eller tvättar sig i de. På det sättet kommer de närmare moksha (den slutliga befrielsen från cykeln av födelse, död och återfödelse) och som också är viktigt ritual inom hinduismen.
De har många sätt att leva på, många vägar att följa och även många gudar att tro på. De viktigaste gudarna är Brahman(som har ingen form och kan inte ses utan den finns överallt, hela tiden), Vishnu(beskyddaren) och Shiva som är förstöraren. Både Vishnu och Shiva är mycket omtyckta gudar som dyrkas av miljontals hinduer i tempel runt om i Indien.
Det finns även andra gudar som Krishna som är guden Vishnus åttonde avatar och en av de mest omtyckta hinduiska gudarna. Krishna är berömd för att vara en busig gud och för att han gärna skojar med och ibland också lurar sina vänner. Krishna är också känd för att han finns i många berättelser som hjälte. Han brukar beskrivas med mörkblå eller svart hy och han håller i en flöjt som han ibland spelar på.
Det finns även andra gudar som Krishna som är guden Vishnus åttonde avatar och en av de mest omtyckta hinduiska gudarna. Krishna är berömd för att vara en busig gud och för att han gärna skojar med och ibland också lurar sina vänner. Krishna är också känd för att han finns i många berättelser som hjälte. Han brukar beskrivas med mörkblå eller svart hy och han håller i en flöjt som han ibland spelar på.
Ofta är han omgiven kor och unga mjölkerskor som kalls gopier.
Familjen är mycket viktig för hinduer, därför ska ingen behöva känna sig ensam. Alla hjälps åt med hushållsarbetet och tar hand om varandra. Barnen får kunskap om sin religion genom sina föräldrar och mor- och farföräldrar och de får också lära sig att visa respekt för äldre personer.
Många hinduer är vegetarianer eftersom de respekterar alla levande varelser och de inte vill döda djur för att få kött. Kor är därför heliga för att de ger många viktiga produkter bland annat mjölk, bränsle och gödsel. Ingen hindu kan tänka sig att skada eller döda en ko eller äta kött från kor. En typisk måltid består av flera välkryddade vegetariska rätter som äts från bananblad eller metallfat. Man äter med fingrarna och använder bara höger hand eftersom den vänstra anses oren.
Hinduer dyrkar sina gudar i tempel som finns i hela Indien och även andra länder också där hinduer har bosatt sig. Templet kallas mandir som oftast är tillägnat en särskild gud, gudinna eller helig man. Templet är gudens bostad på jorden och hans närvaro i templet markeras med en bild eller staty i kulturrummet. Man kan även be hemma, i ett särskilt rum eller i en del av ett rum med en gudabild. Det finns inga fasta regler för hur hinduer ska be till gud. En del går till templet varje dag men andra kommer bara vid särskilda tillfällen som viktiga högtider.
De äldsta heliga böckerna inom hinduismen är från den ariska tiden för mer än 3 000 år sedan. Det är fyra samlingar med hymner, böner och magiska formler som kallas för Veda. Den äldsta samlingen kallas för Rigveda, kunskapens sång och den innehåller mer än 1 000 hymner.
Den heliga floden Ganges är hinduismens heligaste välfärdsort, där man sköljer bort sina synder och sprider askan efter döda anhöriga.
När en hindu dör förs kroppen till en kremeringsplats och placeras på en hög av trädgrenar och sandelträ. Den avlidnes äldste son eller en annan manlig släkting tänder bålet samtidigt som en präst sjunger texter de heliga böckerna. När kroppen brinner spricker skallen och själen frigörs för att kunna återfödas. Senare samlar man ihop askan från kroppen och om möjligt sprids askan i floden Ganga, efter kremeringen sörjer man i tio dagar och varje år markerar man personens dödsdag med en särskild ceremoni.
Jag tycker att hinduismen är ganska intressant och mycket av religionen påminner om min(yezidism) och att det också är bra att hinduerna har ett klart mål i sitt liv att nå Brahma vilket innebär att man tar sig ur det eviga kretsloppet. Vilket en persons karma bestämmer för en hindu är det väldigt viktigt att bete sig på det sätt som religionen kräver för att man ska kunna nå Brahma
Jag tycker också att det är bra att hinduerna tänker på djuren och inte skadar de men människokroppen behöver faktiskt ibland lite kött.
Två saker som jag tycker är dåligt med hinduismen är att kastsystemet lever kvar som delar in människor i grupper som arierna bestämde när dom erövra Indien. Det andra är att när hinduer samtidigt som de förenar sig i den heliga Ganges dricker också. De kan ju få andras baktrierar och andra sjukdomar som smittar snabbt.
Yezidismen är en naturreligion och en av de äldsta religionerna som har sina rötter ungefär 4000 år tillbaka i tiden i den heliga Lalish i (Mesopotamien) norra Irak. Yezidierna tror att gud fanns före naturen och livets uppkomst. De tror också att Gud skapade ett frö som fick liv och blomstrade, efter det skapades naturen, luften och elden. Därefter skapades sju änglar. Varje ängel skapades i en av de sju veckodagarna. Melek Taus var den första ängeln, därför gav gud ledarrollen till den. Melek Taus skapades på en onsdag därför är onsdagen helig för yezidierna. Ifall man ska besöka Lalesh eller offra något så gör man det helst på en onsdag. (Man kan säga att yezidierna är mycket ”snällare” på onsdagar än resten av andra veckodagarna).
Lalish är en litet helig stad som ligger mellan bergen i norra Irak ca 60 km nordväst om staden Mosul. Det är platsen för grav kön Adi , huvudpersonen i Yezidi tro. Minst en gång i livet förväntas man att göra en sex dagar vallfärdade till Lalish för att besöka gravarna och andra heliga platser. I Lalish bor det yezidiernas påve, präster och faxra(nunnor) men det bor även andra vanliga yezidier.
Det finns bara två heliga plaster för yezidierna, ena i norra Irak och den andra ligger någonstans i Ryssland. Varför det finns i Ryssland är för när muslimerna tvingade yezidier att byta religion till islam eller dö, därför flydde många till Turkiet, Ryssland, Georgien, Armenien, Syrien och även Iran
Yezidierna som bor i regionen förväntas göra en årlig pilgrimsfärd för att delta i Hösten, Högtid för församlingen, som firas från 23 september till 1 oktober.
Bland de sju änglarna fanns det två kvinnor Xatona faxra och Sityaes. Deras gravar är lika heliga som de andra änglarnas idag.
Inom Yezidism kan man inte byta religion eller gifta sig med en från annan en religion för de tror att de är de ursprungliga och vill inte blandas med andra religioner för då kommer Yezidismen inte finnas kvar om 50-100 år.
Det finns 5 böners tider och när yezidiera vänder ansikte mot solens ljus när de utför sina böner och dyrkar allt som människan kan önska sig. Man kan även be hemma genom att kolla åt Lalish hålet (solskenet och elden är heligt och symboliserar solen på jorden).
Bland yezider har funnits/ har cirka 90000 novisar som man fastar i december för deras godhet och välsinnade med hunger och törst vill man hedra de äldre novisarna. De gamla novisarna fastade för gud, därför fastar man för novisarna som ägnade sin tid för gud. Gud kommer på det sättet att belöna oss för det och för ”godhet är det viktiga man lämnar efter livet” (det är år 6760 i yezidierna kalendern). Båda religionerna är gamla och man kan säga båda innehåller mycket med naturen.
// rochan kochi sp3b
måndag 22 november 2010
Religionsarbete
Jag fick i uppgift att använda en religion som bakgrund till att skriva om olika frågor som man själv kan ställa sig ibland, eller så kan man helt enkelt stöta på dom under en undervisning av religioner.
Jag valde att använda buddhismen som en bakgrund att använda till att jämföra svar till vissa av dessa frågor som kan komma upp.
Vad är buddhismen egentligen? Det är helt enkelt en religion precis som Kristendomen, Islam, Hinduismen etc. För att en person som läser detta ska kunna få en bild av vad buddhismen är, så ska jag berätta lite om den.
År 560 f Kr så föddes en man i norra Indien. Hans namn var Siddharta Gautama. Siddhartas pappa hade fått veta av en spåman att hans son antingen skulle bli en andlig ledare eller en världslig ledare. Fadern ville att sonen skulle bli en världslig ledare och lät då Siddharta få leva i överflöd och lyx. När Siddharta blev äldre så gifte han sig med en kvinna och fick sen en son.
En dag gick Siddharta utanför palatsområdet där han levde och mötte då människor som var sjuka och plågade. Detta var något väldigt okänt för honom och det var efter detta mötet med de mindre lyckligt lottade människorna som han började fundera över meningen med livet. En natt så flydde han från sin fru och sitt barn och förenade sig istället med några asketer. Man säger att efter sju år som asket så kunde Siddharta leva på endast ett riskorn om dagen, men trots detta så fann han inte det han sökte efter. Svaret på frågan om meningen med livet. Det berättas att han satte sig under ett träd en dag och mediterade, och just som han satt där så kom han plötsligt på svaret. I det var i detta ögonblick som han blev Buddha (Buddha = upplyst).
Buddhismen grundar sig på två huvudtankar och de är: 1. Allt är föränderligt 2. Allt leder till otillfredsställelse.
Buddha menar helt enkelt att ingenting är bestående, vare sig det är känslor eller saker m. m. Eftersom allt förändras hela tiden. Buddha menade även att till och med "jaget" oss själva och det vi är, inte heller är bestående. Ex. Du är inte samma person när du är 20 år som du var när du var 11 år gammal.
Buddhas livsstil och budskap skapar grunden för varje buddhist. Trots att Buddha hade levt i överflöd som ung och sedan i stor fattigdom när han blev äldre, så ansåg han att ingen av dessa vägar ledde till rätt kunskap, så därför menade Buddha att det var bäst att leva enkelt, en slags medelväg. Och denna medelväg kom att kallas för Den gyllene medelvägen inom buddhismen.
Vi kan då ställa oss en fråga. Vad är meningen med livet? Om man ställer denna frågan så kommer man att få många olika svar. Någon kanske inte har något svar medan någon annan kan vara alldeles säker på att han har svaret på frågan. Men vad är meningen med livet för en buddhist? För en buddist så går meningen med livet mest ut på att frigöra sig från alla begär, först då kan de uppnå nirvana. Nirvana är ett tillstånd som människan når då hon har förstått livet på det sätt som Buddha beskriver det. Den som har nått nirvana har inga begär kvar och detta är den enda lycka som är bestående. Buddhister menar att om man är utan begär så behöver man inte uppleva lidande. Tänk själv. Om du vill ha en sak väldigt mycket men du kan inte få den, så blir du missnöjd/otillfredsställd. Men om du får tag på en sak som du vill ha så blir du lycklig, för stunden, för snart dyker ännu ett begär upp och än en gång är du otillfredsställd. Så genom att inte ha några begär, så kan du äntligen bli tillfredsställd och fri från lidande.
För en väldigt troende kristen så går väl livet mest ut på att leva efter de tio budorden och att tjäna herren som en bra människa. Så på vissa sätt kan man säga att buddhismen och kristendomen kan jämföras med varandra ibland. Man anser båda att man ska leva för att göra gott. Dock en skillnad blir ju här att en kristen person kanske gör det för sin gud, medan en buddhist gör det för att skapa en förbättring i livet och försöka gå efter den "rätta vägen".
Själv har jag ingen åsikt om vad meningen med livet är, och jag har faktiskt ingen lust att försöka tänka ut ett svar till frågan. Jag lever mitt eget liv och ingen annans. Just nu finns jag och jag vill göra det jag känner för att göra.
En fråga som många kan ställa sig och som kan uppfattas på väldigt olika sätt beroende på vilken religion man tillhör (om man nu inte är ateist) är: Vad händer när vi dör?
Inom Mahayanabuddhismen så kan en som kommit väldigt långt på buddhismens väg bli en så kallad bodhisattva. Och denna kan välja att få leva flera liv på jorden även om han har nått nirvana. Han väljer att återfödas för att hjälpa människor på jorden i sitt nästa liv. Och här finns då en skillnad där man inom Theravadabuddhismen mest tror på att man uppnår nirvana och när man väl dör så upphör man att existera totalt, allt blir svart efter döden. Mahayanabuddhisterna tror även på att allt kan bli svart efter att man uppnått nirvana, men skillnaden är att de även kan tro mycket på återfödelsen. Man menar också att om man väl återföds, så är det finast att återfödas som människa för att man då är ett steg längre på upplysningens väg mot nirvana. En kristen person brukar främst tänka sig att efter döden så kommer man till himlen. Många personer som pratar om att komma till himlen föreställer sig även denna plats på olika sätt.
Min syn av himlen är, enligt min egen åsikt, väldigt enkel. Om jag hör ordet himlen som är förknippad med den kristna religionen så får jag med en gång bilden av en plats omgiven av moln. Allt är moln och där finns varken träd, blommor eller regnbågar som vissa andra kan föreställa sig det.
Själv tycker jag att det skulle vara obehagligt att föreställa sig att allting bara tar slut efter döden och att allt bara blir svart. Är det en egoistisk tanke om man i så fall ställer sig frågan: Är det lönt att vi lever, bara för att dö sedan? Om jag åstadkommer något i livet, hur kan det kännas stort om jag vet att jag senare kommer att dö precis som alla andra. För egentligen så kvittar det vem vi än är i livet. Vi kan vara kändisar som är kända världen runt, vi kan vara tiggare som ingen bryr sig om att lägga märke till, vi är miljonärer, människan som äntligen kom på botemedlet till cancer, MEN....i slutändan så är våra destinationer likadana, även om det finns olika sätt att se på dom.
Ännu en fråga som kan vara värd att ställa. Hur ska man leva sitt liv?
Buddhisterna anser att man ska leva genom att förstå de fyra ädla sanningarna, vilka är:
1) Allt leder till otillfredsställelse, vilket blir lika med lidande. Även känslor som t. ex. Att älska eller hata, leder så småningom till lidande.
2) Orsaken till lidandet är begäret. Vi lider endast för att vi har begär, allt som vi vill ha.
3) Släck begäret så slipper du otillfredsställelsen och lidandet i livet.
4) Gå den åttafaldiga vägen så släcker du begäret, och genom att släcka begäret, så släcks allt lidande. Den åttafaldiga vägen är en del praktiska råd som hjälper en att nå fram till befrielsen, där vissa saker ska försvinna och vissa saker ska utvecklas. Man ska även leva efter den gyllene medelvägen.
Jag vet inte riktigt hur en kristen skulle "leva sitt liv" men jag antar att man bara lever som vanligt. Du går inte efter så många regler egentligen, inte tillräckligt många för att hela din vardag ska förändras helt, om du är kristen protestant i alla fall.
Hur lever jag själv mitt liv? Tja, jag andas in luft, det är mitt sätt att leva, ett väldigt enkelt svar. Men såklart så vill jag också göra en massa saker, jag vill inte stå still på en plats bara för då kan jag lika gärna bara lägga mig ner och dö. Jag hade inte kunnat sätta mig vid ett träd och bara meditera och leva på det sättet. Jag vill hellre uppleva saker, och genom upplevelser vill jag finna svar på frågor som jag kanske kommer att ställas in för senare i livet. Men även om jag skulle vara med om alla möjliga upplevelser, så kommer jag aldrig att ha svar på allt.
//Selma
Jag valde att använda buddhismen som en bakgrund att använda till att jämföra svar till vissa av dessa frågor som kan komma upp.
Vad är buddhismen egentligen? Det är helt enkelt en religion precis som Kristendomen, Islam, Hinduismen etc. För att en person som läser detta ska kunna få en bild av vad buddhismen är, så ska jag berätta lite om den.
År 560 f Kr så föddes en man i norra Indien. Hans namn var Siddharta Gautama. Siddhartas pappa hade fått veta av en spåman att hans son antingen skulle bli en andlig ledare eller en världslig ledare. Fadern ville att sonen skulle bli en världslig ledare och lät då Siddharta få leva i överflöd och lyx. När Siddharta blev äldre så gifte han sig med en kvinna och fick sen en son.
En dag gick Siddharta utanför palatsområdet där han levde och mötte då människor som var sjuka och plågade. Detta var något väldigt okänt för honom och det var efter detta mötet med de mindre lyckligt lottade människorna som han började fundera över meningen med livet. En natt så flydde han från sin fru och sitt barn och förenade sig istället med några asketer. Man säger att efter sju år som asket så kunde Siddharta leva på endast ett riskorn om dagen, men trots detta så fann han inte det han sökte efter. Svaret på frågan om meningen med livet. Det berättas att han satte sig under ett träd en dag och mediterade, och just som han satt där så kom han plötsligt på svaret. I det var i detta ögonblick som han blev Buddha (Buddha = upplyst).
Buddhismen grundar sig på två huvudtankar och de är: 1. Allt är föränderligt 2. Allt leder till otillfredsställelse.
Buddha menar helt enkelt att ingenting är bestående, vare sig det är känslor eller saker m. m. Eftersom allt förändras hela tiden. Buddha menade även att till och med "jaget" oss själva och det vi är, inte heller är bestående. Ex. Du är inte samma person när du är 20 år som du var när du var 11 år gammal.
Buddhas livsstil och budskap skapar grunden för varje buddhist. Trots att Buddha hade levt i överflöd som ung och sedan i stor fattigdom när han blev äldre, så ansåg han att ingen av dessa vägar ledde till rätt kunskap, så därför menade Buddha att det var bäst att leva enkelt, en slags medelväg. Och denna medelväg kom att kallas för Den gyllene medelvägen inom buddhismen.
Vi kan då ställa oss en fråga. Vad är meningen med livet? Om man ställer denna frågan så kommer man att få många olika svar. Någon kanske inte har något svar medan någon annan kan vara alldeles säker på att han har svaret på frågan. Men vad är meningen med livet för en buddhist? För en buddist så går meningen med livet mest ut på att frigöra sig från alla begär, först då kan de uppnå nirvana. Nirvana är ett tillstånd som människan når då hon har förstått livet på det sätt som Buddha beskriver det. Den som har nått nirvana har inga begär kvar och detta är den enda lycka som är bestående. Buddhister menar att om man är utan begär så behöver man inte uppleva lidande. Tänk själv. Om du vill ha en sak väldigt mycket men du kan inte få den, så blir du missnöjd/otillfredsställd. Men om du får tag på en sak som du vill ha så blir du lycklig, för stunden, för snart dyker ännu ett begär upp och än en gång är du otillfredsställd. Så genom att inte ha några begär, så kan du äntligen bli tillfredsställd och fri från lidande.
För en väldigt troende kristen så går väl livet mest ut på att leva efter de tio budorden och att tjäna herren som en bra människa. Så på vissa sätt kan man säga att buddhismen och kristendomen kan jämföras med varandra ibland. Man anser båda att man ska leva för att göra gott. Dock en skillnad blir ju här att en kristen person kanske gör det för sin gud, medan en buddhist gör det för att skapa en förbättring i livet och försöka gå efter den "rätta vägen".
Själv har jag ingen åsikt om vad meningen med livet är, och jag har faktiskt ingen lust att försöka tänka ut ett svar till frågan. Jag lever mitt eget liv och ingen annans. Just nu finns jag och jag vill göra det jag känner för att göra.
En fråga som många kan ställa sig och som kan uppfattas på väldigt olika sätt beroende på vilken religion man tillhör (om man nu inte är ateist) är: Vad händer när vi dör?
Inom Mahayanabuddhismen så kan en som kommit väldigt långt på buddhismens väg bli en så kallad bodhisattva. Och denna kan välja att få leva flera liv på jorden även om han har nått nirvana. Han väljer att återfödas för att hjälpa människor på jorden i sitt nästa liv. Och här finns då en skillnad där man inom Theravadabuddhismen mest tror på att man uppnår nirvana och när man väl dör så upphör man att existera totalt, allt blir svart efter döden. Mahayanabuddhisterna tror även på att allt kan bli svart efter att man uppnått nirvana, men skillnaden är att de även kan tro mycket på återfödelsen. Man menar också att om man väl återföds, så är det finast att återfödas som människa för att man då är ett steg längre på upplysningens väg mot nirvana. En kristen person brukar främst tänka sig att efter döden så kommer man till himlen. Många personer som pratar om att komma till himlen föreställer sig även denna plats på olika sätt.
Min syn av himlen är, enligt min egen åsikt, väldigt enkel. Om jag hör ordet himlen som är förknippad med den kristna religionen så får jag med en gång bilden av en plats omgiven av moln. Allt är moln och där finns varken träd, blommor eller regnbågar som vissa andra kan föreställa sig det.
Själv tycker jag att det skulle vara obehagligt att föreställa sig att allting bara tar slut efter döden och att allt bara blir svart. Är det en egoistisk tanke om man i så fall ställer sig frågan: Är det lönt att vi lever, bara för att dö sedan? Om jag åstadkommer något i livet, hur kan det kännas stort om jag vet att jag senare kommer att dö precis som alla andra. För egentligen så kvittar det vem vi än är i livet. Vi kan vara kändisar som är kända världen runt, vi kan vara tiggare som ingen bryr sig om att lägga märke till, vi är miljonärer, människan som äntligen kom på botemedlet till cancer, MEN....i slutändan så är våra destinationer likadana, även om det finns olika sätt att se på dom.
Ännu en fråga som kan vara värd att ställa. Hur ska man leva sitt liv?
Buddhisterna anser att man ska leva genom att förstå de fyra ädla sanningarna, vilka är:
1) Allt leder till otillfredsställelse, vilket blir lika med lidande. Även känslor som t. ex. Att älska eller hata, leder så småningom till lidande.
2) Orsaken till lidandet är begäret. Vi lider endast för att vi har begär, allt som vi vill ha.
3) Släck begäret så slipper du otillfredsställelsen och lidandet i livet.
4) Gå den åttafaldiga vägen så släcker du begäret, och genom att släcka begäret, så släcks allt lidande. Den åttafaldiga vägen är en del praktiska råd som hjälper en att nå fram till befrielsen, där vissa saker ska försvinna och vissa saker ska utvecklas. Man ska även leva efter den gyllene medelvägen.
Jag vet inte riktigt hur en kristen skulle "leva sitt liv" men jag antar att man bara lever som vanligt. Du går inte efter så många regler egentligen, inte tillräckligt många för att hela din vardag ska förändras helt, om du är kristen protestant i alla fall.
Hur lever jag själv mitt liv? Tja, jag andas in luft, det är mitt sätt att leva, ett väldigt enkelt svar. Men såklart så vill jag också göra en massa saker, jag vill inte stå still på en plats bara för då kan jag lika gärna bara lägga mig ner och dö. Jag hade inte kunnat sätta mig vid ett träd och bara meditera och leva på det sättet. Jag vill hellre uppleva saker, och genom upplevelser vill jag finna svar på frågor som jag kanske kommer att ställas in för senare i livet. Men även om jag skulle vara med om alla möjliga upplevelser, så kommer jag aldrig att ha svar på allt.
//Selma
måndag 8 november 2010
Hinduismen - renhet & orenhet
Idag har vi äntligen haft ett slutprov inom religionskunskap om hinduismen. Jag tackar Gud att lektionerna har gått snabbt, religionen var så tråkig och komplicerat. Nu känns det som om jag kan mycket om hinduismen. En sak som intresserade mig mest och som jag fokuserade mig mest på är vad som är heligt/rent och vad som anses oheligt/orent inom hinduismen, en tvångstanke dök upp inom mig och sa att jag måste dela med mig av den kunskapen till er, mina kära läsare.
Hinduismen är en av de fem världsreligionerna och även den religionen om är mest olik de andra fyra religionerna. Hinduerna tror inte endast på en gud (till skillnad från min egen tro) utan dem tror och ber till flera gudar beroende på vad de ber om eller vad de behöver, och varje gud har en så kallad speciell egenskap. De tre mest populära eller rättare sagt kända gudar är Shiva, Brahma och Vishnu. Shiva – han är både skaparen och förstöraren, hinduerna tycker att Shiva föreställer det goda och det onda som finns i varje hindu/människa.
Brahma – han är världssjälen och skaparen av världen. Vissa tror att han är den första guden och andra inte, han har så få dyrkare därför kallas han ibland för ”den glömda skaparen”. Vishnu – han är den goda och vänliga guden som har flest dyrkare. En hel del anser honom som den högsta guden medan andra betraktar honom som den enda guden.
När jag ska till exempel be går jag till min heliga byggnad dvs. moskén eller så ber jag hemma. Detsamma finns hos hinduerna, när de ska be eller offra något går dem till sin heliga byggnad och det är ett tempel. Men skillnaden mellan min heliga byggnad och deras heliga byggnad är att i moskén är alla som är där inne och ber enade om en sak och det är att vi allihop ber till en och samma gud, medan i hinduernas tempel finns det olika ”avdelningar” till varje gud eftersom det finns många gudar att tillbe.
En hindu tror på något som heter karma och det innebär att man föds om efter döden. Karman är de onda och goda handlingar som en hindu har genomfört i sitt liv. Har man en god och bra karma föds man igen till något bra (något som är bättre än vad man var i sitt föregående liv), har man en dålig karma föds man till ett djur eller annat dåligt. Jag kan se detta som paradis och helvete för mig. Lever jag ett bra liv där jag följer Islams regler hamnar jag i paradiset, lever jag ett liv där jag syndar och går emot guds lagar så hamnar jag i helvetet. Detta är något självklart för mig och för de flesta. När jag för först gången läste om att hinduer tror på återuppfödelse brast jag ut av skratt, hur smart är det att tänka så egentligen, jag menar om de nu vore sant så är alla levande varelser hinduer ju. Kom igen gott folk tänk logiskt, hade vi verkligen återuppfötts hade jorden gått under för länge sen, tror ni verkligen att jordklotet får plats med alla varelser som har levt sen Adam och Eva?!
Okej, låt mig fortsätta att berätta mer om den bisarra religionen. Varje människa oavsett om man följer någon religion eller inte funderar alltid på vad meningen med livet är. vissa hittar svaret lätt medan andra inte hittar något svar alls. Jag tror att det beror på just att man saknar en religion eller en tro. För en troende människa är svaret hur enkelt som helst, det är bara att följa sin religion. Därför tycker jag att de flesta religionerna har samma syn på vad meningen med livet är, alltså att det är en likhet mellan de flesta religionerna.
Meningen med livet för hinduerna är att leva ett liv så att man uppnår moksha, och vad är det? Jo, det är att man blir fri från återuppfödningen och hamnar istället hos gudarna. Enligt mig (som en troende muslim) är meningen med livet att lära känna min gud Allah, tro på honom och dyrka honom som han har beviljat. Att leva ett liv som nöjer honom och som inte går emot honom för att slutligen nå mitt mål som är paradiset, där jag är med de heliga profeterna och med min herre Allah. Det är en tydlig likhet mellan hinduismen och islam, så hinduernas syn på vad meningen med livet är helt okej, jag accepterade den. Det som jag inte accepterade inom hinduismen och som jag tycker är ”dumt” och kommer alltid att tycka så är vad dem anser är rent och orent. Nämligen så är människorna hos dem olika värda. Är du i den högsta kasten dvs präst anses du som renast och högst värderad. Stackars dem i den lägsta kasten, de anses som orena bara på grund av att de är fattiga och har ”smuts-jobb” alltså att de jobbar som sophämtare eller städare.
Egentligen är det tvärtom, dem som jobbar med att städa och rensa gator är de som är mest rena, tänk på att de måste tvätta sig väldigt ofta?! Dom som kommer i kontakt med döda människor eller döda djur är också orena. Gravida kvinnor är orena, det här är en punkt som jag måste stanna vid. Hur kan en gravid kvinna vara oren. Att vara gravid ingår ju i det naturliga livet för att föröka mänskligheten och bevara familjens namn, jag till exempel vill inte att mitt efternamn ska dö efter några år utan jag vill att mina barn och barnbarn ska bära på familjens namn. Gravida kvinnor behöver stöd och hjälp i och med att dem blir trötta och aggressiva snabbt, därför ska människor runt omkring ta hand om henne och inte lämna henne för att hon e oren, enligt hinduismen då. Sen efter graviditeten så är kvinnan i hinduismen fortfarande oren för att hon får mens i ungefär 40 dagar. Mens är orent inom hinduismen. Många inom min religion (Islam) tror att när kvinnan får sin mens så är hon smutsig men det är helt fel. Kvinnan anses då som sjuk för att hon förlorar mycket blod, därför behöver hon näring och vila till exempel att hon inte fastar under Ramadan månaden mm. Samma sak gäller det efter graviditeten. När hon får sin mens i mer än en månad har Gud skänkt henne gåvan att vila, eftersom hon är väldigt trött med att amma och ta hand om de nyfödda barnet. Och Allah är barmhärtig och underlättar för sina tjänare. Så mina kära läsare, men i Islam har inget med orenhet att göra, folk har bara missuppfattat det eller saknar kunskap om det.
Det sjuka inom hinduismen är också att den som kommer i kontakt med något som är orent blir själv oren. Herregud, om jag till exempel ska hjälpa en gravid kvinna upp för trappan eller gå över gatan eller vad som helst, blir jag smutsig då? Måste jag duscha eller tvätta mig bara för att jag har gjort en god gärning och hjälpt en gravid kvinna ”som anses vara oren”? Det är verkligen sjukt, jag kan absolut inte förstå mig på dem. Sen när man vill rena sig från det smutsiga eller orena går man till sin heliga flod Ganges som ligger i Indien. Ganges är Indiens näst längsta flod och den renar hinduer från deras synder. För hinduer är Ganges som Mecka för mig, en helig plats som varje troende vill besöka innan man tar farväl för livet. När man dör tar man liket till floden Ganges och tvättar den där, sedan bränner man liket och sprider dess aska över floden, för att då blandas själen med gudarna (enligt hinduerna då). Men egentligen är floden ganges den smutsigaste floden som finns i världen.
Jag får nog ta och avsluta mitt inlägg, den blev lite extra lång men jag hoppas att det var värt att läsa den. Som sagt, detta är vad jag tycker, jag känner ingen hat mot någon religion och varje människa får tro på precis vad den vill.
Religionerna handlar mycket om kärlek men vi som följer dem är fulla av hat och så ska det inte vara. Hade varje människa följt sin religion på det rätta sättet så hade världen varit fri från all hat och krig, ja.. livet hade varit underbart!
Fatima Kachroudi
Hinduismen är en av de fem världsreligionerna och även den religionen om är mest olik de andra fyra religionerna. Hinduerna tror inte endast på en gud (till skillnad från min egen tro) utan dem tror och ber till flera gudar beroende på vad de ber om eller vad de behöver, och varje gud har en så kallad speciell egenskap. De tre mest populära eller rättare sagt kända gudar är Shiva, Brahma och Vishnu. Shiva – han är både skaparen och förstöraren, hinduerna tycker att Shiva föreställer det goda och det onda som finns i varje hindu/människa.
Brahma – han är världssjälen och skaparen av världen. Vissa tror att han är den första guden och andra inte, han har så få dyrkare därför kallas han ibland för ”den glömda skaparen”. Vishnu – han är den goda och vänliga guden som har flest dyrkare. En hel del anser honom som den högsta guden medan andra betraktar honom som den enda guden.
När jag ska till exempel be går jag till min heliga byggnad dvs. moskén eller så ber jag hemma. Detsamma finns hos hinduerna, när de ska be eller offra något går dem till sin heliga byggnad och det är ett tempel. Men skillnaden mellan min heliga byggnad och deras heliga byggnad är att i moskén är alla som är där inne och ber enade om en sak och det är att vi allihop ber till en och samma gud, medan i hinduernas tempel finns det olika ”avdelningar” till varje gud eftersom det finns många gudar att tillbe.
En hindu tror på något som heter karma och det innebär att man föds om efter döden. Karman är de onda och goda handlingar som en hindu har genomfört i sitt liv. Har man en god och bra karma föds man igen till något bra (något som är bättre än vad man var i sitt föregående liv), har man en dålig karma föds man till ett djur eller annat dåligt. Jag kan se detta som paradis och helvete för mig. Lever jag ett bra liv där jag följer Islams regler hamnar jag i paradiset, lever jag ett liv där jag syndar och går emot guds lagar så hamnar jag i helvetet. Detta är något självklart för mig och för de flesta. När jag för först gången läste om att hinduer tror på återuppfödelse brast jag ut av skratt, hur smart är det att tänka så egentligen, jag menar om de nu vore sant så är alla levande varelser hinduer ju. Kom igen gott folk tänk logiskt, hade vi verkligen återuppfötts hade jorden gått under för länge sen, tror ni verkligen att jordklotet får plats med alla varelser som har levt sen Adam och Eva?!
Okej, låt mig fortsätta att berätta mer om den bisarra religionen. Varje människa oavsett om man följer någon religion eller inte funderar alltid på vad meningen med livet är. vissa hittar svaret lätt medan andra inte hittar något svar alls. Jag tror att det beror på just att man saknar en religion eller en tro. För en troende människa är svaret hur enkelt som helst, det är bara att följa sin religion. Därför tycker jag att de flesta religionerna har samma syn på vad meningen med livet är, alltså att det är en likhet mellan de flesta religionerna.
Meningen med livet för hinduerna är att leva ett liv så att man uppnår moksha, och vad är det? Jo, det är att man blir fri från återuppfödningen och hamnar istället hos gudarna. Enligt mig (som en troende muslim) är meningen med livet att lära känna min gud Allah, tro på honom och dyrka honom som han har beviljat. Att leva ett liv som nöjer honom och som inte går emot honom för att slutligen nå mitt mål som är paradiset, där jag är med de heliga profeterna och med min herre Allah. Det är en tydlig likhet mellan hinduismen och islam, så hinduernas syn på vad meningen med livet är helt okej, jag accepterade den. Det som jag inte accepterade inom hinduismen och som jag tycker är ”dumt” och kommer alltid att tycka så är vad dem anser är rent och orent. Nämligen så är människorna hos dem olika värda. Är du i den högsta kasten dvs präst anses du som renast och högst värderad. Stackars dem i den lägsta kasten, de anses som orena bara på grund av att de är fattiga och har ”smuts-jobb” alltså att de jobbar som sophämtare eller städare.
Egentligen är det tvärtom, dem som jobbar med att städa och rensa gator är de som är mest rena, tänk på att de måste tvätta sig väldigt ofta?! Dom som kommer i kontakt med döda människor eller döda djur är också orena. Gravida kvinnor är orena, det här är en punkt som jag måste stanna vid. Hur kan en gravid kvinna vara oren. Att vara gravid ingår ju i det naturliga livet för att föröka mänskligheten och bevara familjens namn, jag till exempel vill inte att mitt efternamn ska dö efter några år utan jag vill att mina barn och barnbarn ska bära på familjens namn. Gravida kvinnor behöver stöd och hjälp i och med att dem blir trötta och aggressiva snabbt, därför ska människor runt omkring ta hand om henne och inte lämna henne för att hon e oren, enligt hinduismen då. Sen efter graviditeten så är kvinnan i hinduismen fortfarande oren för att hon får mens i ungefär 40 dagar. Mens är orent inom hinduismen. Många inom min religion (Islam) tror att när kvinnan får sin mens så är hon smutsig men det är helt fel. Kvinnan anses då som sjuk för att hon förlorar mycket blod, därför behöver hon näring och vila till exempel att hon inte fastar under Ramadan månaden mm. Samma sak gäller det efter graviditeten. När hon får sin mens i mer än en månad har Gud skänkt henne gåvan att vila, eftersom hon är väldigt trött med att amma och ta hand om de nyfödda barnet. Och Allah är barmhärtig och underlättar för sina tjänare. Så mina kära läsare, men i Islam har inget med orenhet att göra, folk har bara missuppfattat det eller saknar kunskap om det.
Det sjuka inom hinduismen är också att den som kommer i kontakt med något som är orent blir själv oren. Herregud, om jag till exempel ska hjälpa en gravid kvinna upp för trappan eller gå över gatan eller vad som helst, blir jag smutsig då? Måste jag duscha eller tvätta mig bara för att jag har gjort en god gärning och hjälpt en gravid kvinna ”som anses vara oren”? Det är verkligen sjukt, jag kan absolut inte förstå mig på dem. Sen när man vill rena sig från det smutsiga eller orena går man till sin heliga flod Ganges som ligger i Indien. Ganges är Indiens näst längsta flod och den renar hinduer från deras synder. För hinduer är Ganges som Mecka för mig, en helig plats som varje troende vill besöka innan man tar farväl för livet. När man dör tar man liket till floden Ganges och tvättar den där, sedan bränner man liket och sprider dess aska över floden, för att då blandas själen med gudarna (enligt hinduerna då). Men egentligen är floden ganges den smutsigaste floden som finns i världen.
Runt omkring floden finns det massa fabriker som släpper ut gas, och all avfall från dessa fabriker kommer till floden och blandas med den, dessutom askan som kommer från döda kroppar, Så hur kan den vara ren?! Istället för att rena sig blir man ju ännu mer oren, jag fattar inte hur dem inte tänker på de. Enligt dem så kan inte ganges bli oren eftersom den renar sig själv. Jaha, sen efter att man tar ett dopp där och får massa konstiga sjukdomar, kommer man fortfarande ha samma åsikt? Något annat som är heligt för hinduer och som inte borde vara heligt är kor. Dom kan gå runt på gatorna så som människor går runt, ingen får skada dem eller göra dem illa på något sätt. Om jag kör bil och en ko står och blockerar vägen så måste jag stanna bilen tills den går förbi. För oss är detta hur dumt som helst men för hinduer är det naturligt. Skälet till att hinduerna är så rädda om sina kor och låter dem vandra precis vart som helst är för att de tycker att kor är så generösa och toleranta eftersom dem ger mycket och begär inget tillbaka. Till exempel att den ger mjölk som sedan kan bli yoghurt, smör eller grädde, urin (som ansågs vara medicinskt medel), att dem brukar åkern mm. Dom tror även att alla gudar lever inuti korna därför ska man behandla kon som om man behandlar gud. I Indien är det strikt förbjudet att slakta kor, dels för att de flesta är vegetarianer men även för dess heliga status. Jag tycker faktiskt synd om muslimerna som bor i Indien, det är tillåtet för oss muslimer att äta nötkött och det är en del av vår ”frihet” om man säger så, men hinduerna begränsar friheten för de muslimska indiska familjer genom att inte tillåta dem äta nötkött pga att den är helig i deras ögon. Kon är även en symbol för moderlighet, den ger mjölk precis som modern ger mjölk till sitt barn.
Jag får nog ta och avsluta mitt inlägg, den blev lite extra lång men jag hoppas att det var värt att läsa den. Som sagt, detta är vad jag tycker, jag känner ingen hat mot någon religion och varje människa får tro på precis vad den vill.
Religionerna handlar mycket om kärlek men vi som följer dem är fulla av hat och så ska det inte vara. Hade varje människa följt sin religion på det rätta sättet så hade världen varit fri från all hat och krig, ja.. livet hade varit underbart!
Fatima Kachroudi
fredag 29 oktober 2010
Shiva
Hinduism - Shiva
Det är sista året på gymnasiet och inom religionskunskapen studerar jag hinduismen som är en av världsreligionerna. Den är väldigt väldigt komplicerad, men samtidigt väldigt spännande och intressant.
Det som fångade mitt intresse och som jag vill fördjupa mig kring är guden Shiva.
Hinduer tror på många olika gudar och guden Shiva är en av de tre största. De är polyteister (tror på många gudar). Det bor ca 700 miljoner människor i Indien och 28% av befolkningen är shivaiter. Alltså att de dyrkar och ber till guden Shiva. Främst de som bor på den södra delen av Indien. Men vem är Shiva egentligen?
Shiva är en mycket gammal gud som dyrkades redan för väldigt länge sedan (ca 4000 år sen). Han är evig och finns överallt. Han är även den som har skapat världen, uppehåller den och förstör den. Shiva brukar framställas på olika sätt bland annat som välbyggd och mediterande och ofta blå färgad. Han har fyra händer som kan tolkas som balansen mellan liv och död eller gott och ont. Hans högra hand gör en gest som tolkas ”Jag skyddar er”. Runt halsen har han en kobra som symboliserar styrka och fruktsamhet. Bredvid honom finns en treudd som ska skydda mot onda demoner och andra fiender. Shiva har långt hår, och därifrån rinner floden Ganges. Det är han som skyddar de sju heliga floderna i Indien. Shiva har även ett tredje öga som symboliserar ljus, visdom och även makt.
Det är nämligen så att Shiva har andra ”ansikten” (avatarer). Han kan förvandlas till en kvinna, och även ett barn! När han är kvinna heter han Shakti och är väldigt snäll.
Baby Shiva |
Det finns en berättelse om när Shiva var ett barn. En gång för länge sedan fanns en ond demon som alla gudar var rädda för och den kunde endast bli dödad av en kvinna. Shiva skapade då en Kali, dödsgudinnan. Hon dödade demonen, men var ond mot alla omkring. Gudarna blev rädda och bad till Shiva att rädda situationen. Shiva förvandlades till ett barn. Kali tyckte han var så söt och lyfte upp honom. Då sög han ut allt ont inom henne.
Ibland har hinduer lite konstiga berättelser som låter väldigt ologiskt i mina öron. Jag menar, varför ska Shiva förvandlas till ett barn när det var han som skapade Kali? Kunde han inte styra och bestämma över henne om han var hennes skapare?
Shiviater dyrkar egentligen en väldigt känd symbol, lingamen (en fallos). Den ser ut som en enorm penis. Men hinduer uppfattar den inte som något könsorgan utan som styrka, andlig kraft och hopp. Det är dit kvinnor ber när de vill ha söner. Även det tycker jag låter korkat. Större chans att få barn om man ber till en spermie till exempel?
Men Shiva har i alla fall en son som jag tycker är jättegullig, Ganesha, som ni säkert hört talas om vid flera tillfällen. Det är den mulliga guden med ett elefanthuvud. En gång i tiden var Ganesha normal, men det var innan Shiva kom högg huvudet av honom.
Halshuggningen har så sin förklaring. Så här gick det till, Ganesha vaktade Parvati (som är Shivas fru). En dag kom Shiva och ville in till Parvati men Ganesha stoppade honom och sa att Parvati inte vill släppa in någon. Shiva tog det som ett skämt och ville fortsätta att gå in, men han möttes av Ganeshas hand som allvarligt stod kvar och vägrade släppa in honom. Shiva blev frustrerad och hans tankar fylldes av vrede. Han högg huvudet av Ganesha. Parvati brast i gråt och vägrade förlåta Shiva om han inte väckte honom till liv igen. Men Ganeshas huvud hade försvunnit så Shiva gick ut i skogen för att hugga ett nytt huvud och offret blev såklart en elefant.
När jag tänker på Gud så tänker jag att han kan göra precis allt, och då menar jag ALLT! Shiva har många egenskaper som t.ex. förstöraren, världsfrälsaren, stor, kraftens gud, skaparen m.m. Skaparen är han ju. Varför ut och jaga efter ett elefanthuvud när han istället hade kunnat skapa ett vackert ansikte. Jag tycker att det är lite knas där!
Min Gud (Allah) har också många egenskaper som t.ex. Den vetande, den allsmäktige, den barmhärtige, den förlåtande, den store, den skapande m.m.
Egentligen tycker jag att ordet Gud/gudar är någonting väldigt stort och mäktigt. För att beskriva gud eller berätta om honom så ska man få känslan av att han verkligen ÄR den store, den högste, den evige, den allseende, den starka o.s.v. En gud behöver inte kämpa för att göra något, eller ens göra något över huvudtagen. Han borde ha dem som gjorde saker åt honom, om inte ens det eftersom han är skaparen till allt. Gud kan få precis vad han vill, när han vill. Det är vad jag tror om Gud. Men jag upplever inte den känslan av Shiva i dem berättelsen då han får springa ut i skogen för att hugga av ett elefanthuvud?
Jag tycker att Islams ord på GUD har mycket större betydelse [innebörd] den är mer mäktig. Nu säger jag Islam bara för att jag är muslim och är monoteism, likaså gäller det för kristna och judar. Till skillnad från Shiva så står min Gud för de egenskaperna han bär på.
För att vara extra tydlig så vill jag poängtera att jag inte kritiserar hinduismen utan bara säger vad jag tycker. Och jag tror säkert att de tycker att Islam är upp och ner och att jag är cp-skadad som tror på en Gud.
Ibland tänker jag på på hur det känns att inte tro på någon gud eller ha någon religion. För då kan man inte få sina frågor besvarade. Hur startade allting? Vart kommer hända när man dör? Varför finns man i detta liv? Varför är vi människor byggda på ett så komplicerat sätt? Är det ointressant och veta svaren? Kanske vill man inte veta utan endast leva som en god människa. Men i hjärtats djup tror jag att de inte förstår varför de existerar och vad meningen med livet är. De hade nog svarat ” ah, njut av livet, man lever bara en gång”
Jag har själv funderat flera gånger på varför jag lever och vad meningen med livet är? Men jag finner samma svar hela tiden. Jag lever för att dyrka Gud(Allah) så som han vill bli dyrkad ” till honom tillhör vi och till honom kommer vi återvända”. Och meningen med mitt liv är att jag ska leva som en god människa och vara god mot alla omkring samt att jag ska följa islams regler för att hamna i paradiset när jag sedan dör. Men det är inte så lätt!
Enligt hinduismen så finns det inget slut på livet utan vi befinner oss på ett slags kretslopp som bara går runt och runt i all evighet, det är det som kallas för samsara.
Hinduer tror på återfödelse, men jag tror på domedagen.
När en hindu dör så återföds själen (atman) i en ny kropp och då lever man om från början. Men man kan återfödas till ett djur eller insekt beroende på karma som är någon slags bonus(poäng) som hinduerna får när de utför goda eller dåliga handlingar. Alltså om man gör något gott så får man bra karma, och om man gör något dåligt eller utför en dålig handling så får man dålig karma.
Det är viktigt att samla på bra karma eftersom den avgör vad man blir i nästa liv. En hindu måste följa dharma (plikter och lagar).
Vad gäller karma så skiljer sig hinduismen inte så mycket från islam heller. Beroende på en muslims handlingar så hamnar man antingen på ett evigt paradis eller ett evigt helvete. Nu är det så att en hindu har second chance. Men så är det inte i Islam, man har endast en chans och man har ett val men vi människor är svaga och har svårt att kämpa mot oss själva. Det finns inte någon som inte begår synder. Utan det handlar om vad man gör efter att man har syndat. Vänder man sig till Gud och ber om förlåtelse eller struntar man i det. Det är det som väger tungt. Inom Islam samlar man på det som kallas på arabiska ”hasanat” ett liknande ord för karma som även finns inom buddismen. Varje handling får konsekvenser. Har man många hasanat så hamnar man i paradiset, har man mer sayiat- (motsatsen till hasanat) så hamnar man i helvetet. På domedagen kommen det finnas en stor våg som väger varje persons handling och den avgör vart man hamnar sedan.
Människor är olika och religion kan vara något komplicerat för vissa därför väljer många människor att inte tro på gud och hela den biten.(Ateister). Vissa bryr sig inte ens om vad som ska hända med dem efter döden. Såklart om man tror på en grej som andra inte gör så tycker man att de har fel, helt ärligt jag gör det. Bara för att jag känner mig starkt övertygad om att jag har rätt och att tron på en Gud är det rätta samt att Islam är den rätta religionen. Och de som inte har samma livsåskådning som mig behöver tänka om. Men så hade en kristen eller en hindu också sagt. Men jag dömer inte någon utan lämnar allt till Gud efter som han vet bäst. Min religion lär mig att respektera alla och behandla alla så som jag vill bli behandlad.
Det som jag tycker är underbart med religioner är att alla har fina budskap. Alla stävar efter lycka, efter fred, kärlek till alla omkring, respekt till människor, leva som en god människa. Alltså Goda budskap. Jag vill avsluta detta med en ”hadith”(återberättelse) som jag tycker väldigt mycket om eftersom den har så mycket visdom.
Profeten Muhammed (frid vare med honom) Sade: ” Ingen av er är i sanning en troende förrän han önskar detsamma för sin broder som han önskar för sig själv”
Peace
Asma Mettichi
Det rätta livet
Hur ska man leva sitt liv? Finns det gudomliga regler? Vilken religion är den rätta?
Jag har gått vilse, alla tycker och tror att det de tror på är det rätta och de som inte tror på samma sak som en själv gör tror på fel tro. Vissa respekterar andras tro även om de inte håller med en, men det finns människor som sänker dig och säger rakt ut till till dig att DET DU TROR PÅ ÄR FEL OCH JAG TROR PÅ DET RÄTTA. Hur mycket du tror på det du tror på och tycker verkligen att det är det rätta skiter de fullständigt i. Det är själva respektlösheten och okunnigheten. Det tänker jag inte fördjupa mig i just nu hur det nu än irriterar mig, för jag har tänkt diskutera meningen med livet från en hinduisk syn. Det är ett mycket intressant ämne, för vår tro är det som leder oss i livet, vi gör det som vi tror är rätt och inte det som vi tror är fel. Religioner är olika vägar för att hjälpa oss att tro och inte tro på vad.
En hindu tror på reinkarnation, återfödelse, att människan föds som något bättre eller sämre i sitt nästa liv beroende på vad man har gjort i sitt förra liv. De tror att livet är som ett kretslopp som ingen kan slippa, som de kallar för samsara. Man återföds varje gång man dör tills man når moksha. Moksha är befrielsen från återfödelse, man slippar födas igen eftersom man har befunnit sig högst upp trappan och smälter in med det heliga. Det är karman som bestämmer om man ska upp eller ner i kastet i nästa liv. Karman är de konsekvenser av handlingarna man utför i livet. Ju mer dålig karma man få desto djupare längre ner man faller, ju mer bra karma man får desto högre upp man klättrar i kast trappan. Det tar längre tid att klättra upp på trappan, och det är snabbt att falla ner. Ju högre på trappan man blir desto mer regler är det man ska följa.
Men är det verkligen meningen med livet? Att återfödas för att bli bättre och bättre och bättre? Så det föds aldrig nya själar, utan det är alltid de gamla som inte blir så rena att de kan nå moksha? Men att nå moksha är inte så lätt som vi tror. Man måste undvika allt orent och då menar jag inte bajs och kiss utan i hinduismen är kött, gravida kvinnor, döda djur och människor, mens, kastlösa människor, sperma m.fl. också orent. Man måste vara god, man ska vara snäll mot allt levande, det kallar de för ahimsa, alltså icke våld. Man måste upptäcka atman, alltså själva jaget i en själv, och nå insikt om världen och meditera över denna. Det är mycket fler regler och komplikationer som jag inte har berättat om än och vilket jag inte heller kommer berätta om nu, eftersom det är en religion och den innehåller mycket regler om hur man ska leva sitt liv. Men behövs alla de reglerna och krångel? Måste det vara så svårt att leva och måste man tro på något som hjälper en att vara god? Hinduerna tror på karma och reinkarnation och att de måste vara goda för att slippa samsaran. Muslimerna tror på livet efter döden, blir de goda och följer reglerna inom islam så finner de sig i paradiset efter döden och slippa plågas i graven, blir de däremot onda så bränns deras kroppar i helvetet flera gånger om och om och om, de plågas i sina gravar också och t.o.m i livet. Reglerna i islam är inte heller enkla att man lätt kan följa dem, men man måste försöka ändå. För vissa muslimer är de inte så svåra eftersom man ”lever” med dem, alltså de som bor i ett muslimskt land, för då är reglerna enklare eftersom många lagar är tagna av religionen tex. i flera länder i mellanöstern.
Men vad är meningen med livet? Jag och min äldre syster diskuterade det flera gånger. Hon tycker att meningen med livet är att vara god innerst inne och ingen religion spelar roll även om hon själv är muslim som mig. Jag tycker däremot att om man följer sin religion rätt så når man moksha eller paradiset eller vad man nu tror på, eftersom i alla religioner bör man vara god och behandla andra som man själv vill bli behandlad, alltså på ett bra sätt. Men det betyder inte att man inte ska leva sitt liv. Det kan man göra men religionens regler om att man inte ska skada sig själv och inte ska skada andra eller kränka dem ska man alltid komma ihåg. Man lever ju inte själv i livet och man måste tänka på andra människor så som man tänker på sig själv, även människor man inte känner. Jag tycker därför att man ska följa sin religion eftersom den handlar om hur en ska leva med andra människor i världen.
Det finns ingen rätt religion eller fel religion i min syn, för alla religioners mål är samma, man ska vara god för att kunna leva bättre i sitt nästa liv. I vissa religioner tror man inte på ”nästa liv” men man ska ändå vara god. Även om det finns olika symboler för vad man ska tro på som profet, olika gudar, heliga skrifter så är målet ändå detsamma. Många låtsas vara muslimer, hinduer eller kristna eftersom de har fått den religionen av sina farfäder, men egentligen är de helt irreligiösa och gör allt så är emot sin egen religion; döda, kränka, slå och misshandla, skada sig själva m.m. Det är oftast såna som jag har träffat som har kränkt mig pga min religion och min slöja som jag bär i huvudet. Det är själva respektlösheten. Men det finns sådana som säger att de är jätte religiösa och låtsas veta allt i sin religion men sedan går och våldtar unga tjejer. Såna typer har jag mött också. Men man ska inte sitta och se vad de andra gör och inte gör och kritisera de utan man ska hjälpa de andra att bli bättre, de behöver inte tillhöra till samma religion som en själv men vi alla är människor ju. Många människor inom samma religion kritiserar varandra och snackar illa om hur dålig den personen är istället för att hjälpa den personen att bli bättre eller för att se på sig själv och sina handlingar.
En sak som ingår i alla religioner är respekten för att andras tro, så som du tror att det du tror på är rätt så tror andra också likadant om sin egen tro. Jag blir så irriterad när människor bedömer än utifrån ens tro eller stil. Många människor får inte vissa jobb pga sina religioner för att det tror på en gud eller fler, man tänker inte ens på deras känslor. Religion kan förstärka personlighet tycker jag för att man kan luta sig mot sin tro och argumentera om vad man starkt tror på. Därför måste man inte sänka troende människor utan diskutera med dem för att förstå hur de tänker och dela ens egna tankar med dem.
MÄNNISKOR, det är inte religioner ni ska tänka på och glömma personen och hans/hennes känslor. Jag har blivit kränkt så många gånger i Sverige pga min slöja (aldrig blivit det i mitt hemland eftersom de flesta var muslimer som mig). ALLA MÄNNISKOR ÄR LIKA VÄRDA OBERONDE PÅ HUR DE SER UT ELLER VILKEN RELIGION DE TILLHÖR TILL.
En citat som jag har hittat i Bhagavad Gita som är en diktverk som ingår i Mahabharata och tyckte om är:
"En som har kontroll över sinnet är fridsam i värme och kyla, i glädje och smärta, i ära och vanära, och är alltid ståndaktig med överlägsna jaget"
Kontrollera er människor innan ni uttrycker era fördomar med onda handlingar mot andra människor! Varje handling ni utför har en stor inflytande och påverkar mycket.
Ruaa Abbas
Jag har gått vilse, alla tycker och tror att det de tror på är det rätta och de som inte tror på samma sak som en själv gör tror på fel tro. Vissa respekterar andras tro även om de inte håller med en, men det finns människor som sänker dig och säger rakt ut till till dig att DET DU TROR PÅ ÄR FEL OCH JAG TROR PÅ DET RÄTTA. Hur mycket du tror på det du tror på och tycker verkligen att det är det rätta skiter de fullständigt i. Det är själva respektlösheten och okunnigheten. Det tänker jag inte fördjupa mig i just nu hur det nu än irriterar mig, för jag har tänkt diskutera meningen med livet från en hinduisk syn. Det är ett mycket intressant ämne, för vår tro är det som leder oss i livet, vi gör det som vi tror är rätt och inte det som vi tror är fel. Religioner är olika vägar för att hjälpa oss att tro och inte tro på vad.
En hindu tror på reinkarnation, återfödelse, att människan föds som något bättre eller sämre i sitt nästa liv beroende på vad man har gjort i sitt förra liv. De tror att livet är som ett kretslopp som ingen kan slippa, som de kallar för samsara. Man återföds varje gång man dör tills man når moksha. Moksha är befrielsen från återfödelse, man slippar födas igen eftersom man har befunnit sig högst upp trappan och smälter in med det heliga. Det är karman som bestämmer om man ska upp eller ner i kastet i nästa liv. Karman är de konsekvenser av handlingarna man utför i livet. Ju mer dålig karma man få desto djupare längre ner man faller, ju mer bra karma man får desto högre upp man klättrar i kast trappan. Det tar längre tid att klättra upp på trappan, och det är snabbt att falla ner. Ju högre på trappan man blir desto mer regler är det man ska följa.
Men är det verkligen meningen med livet? Att återfödas för att bli bättre och bättre och bättre? Så det föds aldrig nya själar, utan det är alltid de gamla som inte blir så rena att de kan nå moksha? Men att nå moksha är inte så lätt som vi tror. Man måste undvika allt orent och då menar jag inte bajs och kiss utan i hinduismen är kött, gravida kvinnor, döda djur och människor, mens, kastlösa människor, sperma m.fl. också orent. Man måste vara god, man ska vara snäll mot allt levande, det kallar de för ahimsa, alltså icke våld. Man måste upptäcka atman, alltså själva jaget i en själv, och nå insikt om världen och meditera över denna. Det är mycket fler regler och komplikationer som jag inte har berättat om än och vilket jag inte heller kommer berätta om nu, eftersom det är en religion och den innehåller mycket regler om hur man ska leva sitt liv. Men behövs alla de reglerna och krångel? Måste det vara så svårt att leva och måste man tro på något som hjälper en att vara god? Hinduerna tror på karma och reinkarnation och att de måste vara goda för att slippa samsaran. Muslimerna tror på livet efter döden, blir de goda och följer reglerna inom islam så finner de sig i paradiset efter döden och slippa plågas i graven, blir de däremot onda så bränns deras kroppar i helvetet flera gånger om och om och om, de plågas i sina gravar också och t.o.m i livet. Reglerna i islam är inte heller enkla att man lätt kan följa dem, men man måste försöka ändå. För vissa muslimer är de inte så svåra eftersom man ”lever” med dem, alltså de som bor i ett muslimskt land, för då är reglerna enklare eftersom många lagar är tagna av religionen tex. i flera länder i mellanöstern.
Men vad är meningen med livet? Jag och min äldre syster diskuterade det flera gånger. Hon tycker att meningen med livet är att vara god innerst inne och ingen religion spelar roll även om hon själv är muslim som mig. Jag tycker däremot att om man följer sin religion rätt så når man moksha eller paradiset eller vad man nu tror på, eftersom i alla religioner bör man vara god och behandla andra som man själv vill bli behandlad, alltså på ett bra sätt. Men det betyder inte att man inte ska leva sitt liv. Det kan man göra men religionens regler om att man inte ska skada sig själv och inte ska skada andra eller kränka dem ska man alltid komma ihåg. Man lever ju inte själv i livet och man måste tänka på andra människor så som man tänker på sig själv, även människor man inte känner. Jag tycker därför att man ska följa sin religion eftersom den handlar om hur en ska leva med andra människor i världen.
Det finns ingen rätt religion eller fel religion i min syn, för alla religioners mål är samma, man ska vara god för att kunna leva bättre i sitt nästa liv. I vissa religioner tror man inte på ”nästa liv” men man ska ändå vara god. Även om det finns olika symboler för vad man ska tro på som profet, olika gudar, heliga skrifter så är målet ändå detsamma. Många låtsas vara muslimer, hinduer eller kristna eftersom de har fått den religionen av sina farfäder, men egentligen är de helt irreligiösa och gör allt så är emot sin egen religion; döda, kränka, slå och misshandla, skada sig själva m.m. Det är oftast såna som jag har träffat som har kränkt mig pga min religion och min slöja som jag bär i huvudet. Det är själva respektlösheten. Men det finns sådana som säger att de är jätte religiösa och låtsas veta allt i sin religion men sedan går och våldtar unga tjejer. Såna typer har jag mött också. Men man ska inte sitta och se vad de andra gör och inte gör och kritisera de utan man ska hjälpa de andra att bli bättre, de behöver inte tillhöra till samma religion som en själv men vi alla är människor ju. Många människor inom samma religion kritiserar varandra och snackar illa om hur dålig den personen är istället för att hjälpa den personen att bli bättre eller för att se på sig själv och sina handlingar.
En sak som ingår i alla religioner är respekten för att andras tro, så som du tror att det du tror på är rätt så tror andra också likadant om sin egen tro. Jag blir så irriterad när människor bedömer än utifrån ens tro eller stil. Många människor får inte vissa jobb pga sina religioner för att det tror på en gud eller fler, man tänker inte ens på deras känslor. Religion kan förstärka personlighet tycker jag för att man kan luta sig mot sin tro och argumentera om vad man starkt tror på. Därför måste man inte sänka troende människor utan diskutera med dem för att förstå hur de tänker och dela ens egna tankar med dem.
MÄNNISKOR, det är inte religioner ni ska tänka på och glömma personen och hans/hennes känslor. Jag har blivit kränkt så många gånger i Sverige pga min slöja (aldrig blivit det i mitt hemland eftersom de flesta var muslimer som mig). ALLA MÄNNISKOR ÄR LIKA VÄRDA OBERONDE PÅ HUR DE SER UT ELLER VILKEN RELIGION DE TILLHÖR TILL.
En citat som jag har hittat i Bhagavad Gita som är en diktverk som ingår i Mahabharata och tyckte om är:
"En som har kontroll över sinnet är fridsam i värme och kyla, i glädje och smärta, i ära och vanära, och är alltid ståndaktig med överlägsna jaget"
Kontrollera er människor innan ni uttrycker era fördomar med onda handlingar mot andra människor! Varje handling ni utför har en stor inflytande och påverkar mycket.
Ruaa Abbas
onsdag 27 oktober 2010
Hinduismen - mat och religion.
Jag har haft fullt upp med skolan, har haft en massa prov och arbeten som aldrig tagit slut känns det som, så där har ni svaret till varför jag har varit så "frånvarande" från min blogg.
Men som tur är har vi äntligen nått den sista veckan innan vi ska ha slutprovet inom hinduismen, som jag har gnällt om så mycket. Som jag tidigare har nämnt ett fåtal gånger, så är detta något av det mest oinressanta ämne jag någonsin har läst om. Tyvärr så är det ju en obligatorisk kurs, och denna delen av kursen är liksom de andra delar, en av de viktigaste, så just därför är det bara att knipa igen och försöka göra mitt bästa för att uppnå ett bra betyg.
Det finns dock en del av religionen som har fångat mitt intresse och som jag har försökt fördjupat mig i lite extra för att kunna dela med mig av det till er, och det är hur deras föda är kopplad till deras religion. Jag måste bara tillägga att deras tankesätt och syn på saker är så oerhört fånigt? Konstig? Annorlunda? Ja, man kan ju tycka en massa.. Huvudsaken är att man ändå måste respektera deras tro, så som man själv vill att andra ska respektera ens egna tro.
Jag själv är muslim. Jag kan tycka att en del saker inom Islam är rent fåniga, som t.ex. att man ofta säger om i princip allt, att det är "haram" (det är en synd) att göra det ena och det andra. Allting anses vara en synd, vilket jag upplever är jättejobbigt. Dock så får ni inte missuppfatta mig. Jag älskar min religion och hade aldrig kunnat tänka mig att konvertera till en annan. Men som sagt, så finns det alltid något som man inte tycker om, så är livet. Det är bara att vänja sig. Man kan inte tycka om allt. Men som jag nämnde förut, måste man ändå, trots att man inte gillar något, respektera det för att visa respekt för andra.
Jag tänkte berätta lite kort om hinduismens bakgrund och även hur det ser ut idag. Jag kommer självklart fördjupa mig lite extra om deras föda, då det är mitt mål!
Hinduismen är en av de fem världsreligionerna och även den religon som skiljer sig mest ifrån de andra religonerna. Det är väldigt annorlunda hur de resonerar kring mat, kring återfödelse och även att det inte bara finns en Gud, utan flera. Just denna punkten, att det finns flera gudar, är ju en helt annorlunda med hur vi muslimer har det. Det är snarare sagt en synd att ens tro på att det finns fler gudar än "Allah" (Gud).
Hinduer inte bara tror utan ber också till flera olika gudar, beroende på vad de ber om det de behöver, då de anser att varje Gud har en speciell egenskap. De högsta gudarna är Vishnu, Brahma och Shiva.
Vishnu är den som har flest anhängare då han är den goda och den vänliga Guden. Vissa anser att han är den högsta Guden medan andra anser att han är den enda. Brahma är världssjälen och skaparen av världen. Han har minst dyrkare och kallas just därför för "den glömda skaparen". Shiva - är skaparen men även förstöraren.
En likhet som muslimer och hinduer har är att de båda har heliga "platser" som det går till för att be. Muslimer har Moskén, och hinduer har deras heliga tempel. Det finns dock en skillnad och det är att muslimerna ber till Gud och Hinduerna till flera, och just därför har de olika "rum" till varje Gud, beroende på vem dem ska be till.
Då kommer jag slutligen till mitt mål, hinduers föda. I hinduernas religösa skrifter står det bland annat att vegetarisk kost ger möjlighet till frälsning men dock säger inte alla skrifter så. I de äldsta skrifterna står det att ett djur är tillåtet att äta om det först har offrats åt gudarna och En likhet som muslimer och hinduer har är att de båda har heliga "platser" som det går till för att be. Muslimer har Moskén, och hinduer har deras heliga tempel. Det finns dock en skillnad och det är att muslimerna ber till Gud och Hinduerna till flera, och just därför har de olika "rum" till varje Gud, beroende på vem dem därefter helgats. Därför kan man som hindu vara både köttätare och vegetarian.
Det finns en skrift, Manus lagbok, där det står hur hinduer i de högre kasterna ska äta för att nå frälsning. Det står även att kött är till för att mätta de man är skyldig att ge föda men det understryks även att kött endast är tillåtet att äta efter att det har helgats åt gudarna. Man menar på att djuret då inte dör i egentlig mening, utan att djurets själ kommer att återfödas i en högre existens. I skriften uppmanas alla högre kaster att leva endast på vegetarisk kost och just därför är de just bland de högre kasterna som man finner de flesta vegetarianerna.
De kastlösa står helt utanför dessa matregler. De tar hand om de självdöda djuren och många av de äter förstås också köttet, dock inte alla. Hinduer tror starkt på att genom att avstå från kött kommer man närmre frälsning, och föds i nästa liv då i ett högre kast. Därför avstår även många kastlösa från att äta kött.
Det är givetvist tillåtet att slakta och äta kött från vissa djur som tex får, getter och kycklingar. Dock är rovfåglar tabu, liksom kon. Kossor anses vara väldigt heliga för Hinduer och just därför slaktar man inte dem men däremot mjölkar man dem. Mjölk och de produkter som tillverkas av den anses vara föda med stort andligt värde. Ghi är en sort olja som man producerar av smör. Den anses vara det "finaste" livsmedlet av alla.
Grönsaker är tillåtet att äta, även om en del anses vara mindre lämpliga, som tex svamp och lök.
Deras måltider består ofta av flera olika rätter. En rätt som innehåller rotfrukt, en som innehåller baljväxter, en som innehåller bladgrönsaker och en rätt som då innehåller kött eller ett vegetariskt alternativ. Alla rätter förutom desserter serveras alltid med varmt bröd och ris.
Deras syn på människans föda skiljer sig helt jämfört med hur vår (islams) syn är. Vi anser att djuren är skapade för att vi ska äta dem då dem inte på något sätt har lika stort värde som människan har. Det man dock inte får missbruka och som är en stor synd (nu kommer vi till det jag nämnde förut, "synd hit och synd dit"), det är att kasta mat, särskilt djur. Man har ju offrat något i "onödan" då. Genom att kasta mat så tackar man inte Gud för den maten man fått, man uppskattar det inte helt enkelt. Det är ju även inte alla som har mat, därför bör man vara tacksam för det man både får och har.
Jag tänkte nämna två av hinduernas tradionella maträtter, rogah josh, indisk lammgryta. Den påminner rätt mycket om en tradionell matträtt nere i mitt hemland, Libanon. Kebbeh heter den, och det är en typ av marinering av burgul med lammfärs inuti som fyllning.
Chaptis, indiskt pannbröd, är rätt likt pitabröd, som är väldigt populärt nere i Mellanöstern men även i flera andra länder.
Det jag vill att ni alla ska tänka på är att, trots våra olikheter så är vi alla människor i grunden lika.
Det var allt för idag mina kära läsare, har ni några frågor om detta inlägg är det bara att fråga, tveka inte! Jag gör mitt bästa för att försöka ge er det svar ni är ute efter, jag har ju trots allt läst en hel del om Hinduismen så jag bör kunna det mesta.
Kram så länge!
Jag har haft fullt upp med skolan, har haft en massa prov och arbeten som aldrig tagit slut känns det som, så där har ni svaret till varför jag har varit så "frånvarande" från min blogg.
Men som tur är har vi äntligen nått den sista veckan innan vi ska ha slutprovet inom hinduismen, som jag har gnällt om så mycket. Som jag tidigare har nämnt ett fåtal gånger, så är detta något av det mest oinressanta ämne jag någonsin har läst om. Tyvärr så är det ju en obligatorisk kurs, och denna delen av kursen är liksom de andra delar, en av de viktigaste, så just därför är det bara att knipa igen och försöka göra mitt bästa för att uppnå ett bra betyg.
Det finns dock en del av religionen som har fångat mitt intresse och som jag har försökt fördjupat mig i lite extra för att kunna dela med mig av det till er, och det är hur deras föda är kopplad till deras religion. Jag måste bara tillägga att deras tankesätt och syn på saker är så oerhört fånigt? Konstig? Annorlunda? Ja, man kan ju tycka en massa.. Huvudsaken är att man ändå måste respektera deras tro, så som man själv vill att andra ska respektera ens egna tro.
Jag själv är muslim. Jag kan tycka att en del saker inom Islam är rent fåniga, som t.ex. att man ofta säger om i princip allt, att det är "haram" (det är en synd) att göra det ena och det andra. Allting anses vara en synd, vilket jag upplever är jättejobbigt. Dock så får ni inte missuppfatta mig. Jag älskar min religion och hade aldrig kunnat tänka mig att konvertera till en annan. Men som sagt, så finns det alltid något som man inte tycker om, så är livet. Det är bara att vänja sig. Man kan inte tycka om allt. Men som jag nämnde förut, måste man ändå, trots att man inte gillar något, respektera det för att visa respekt för andra.
Jag tänkte berätta lite kort om hinduismens bakgrund och även hur det ser ut idag. Jag kommer självklart fördjupa mig lite extra om deras föda, då det är mitt mål!
Hinduismen är en av de fem världsreligionerna och även den religon som skiljer sig mest ifrån de andra religonerna. Det är väldigt annorlunda hur de resonerar kring mat, kring återfödelse och även att det inte bara finns en Gud, utan flera. Just denna punkten, att det finns flera gudar, är ju en helt annorlunda med hur vi muslimer har det. Det är snarare sagt en synd att ens tro på att det finns fler gudar än "Allah" (Gud).
Hinduer inte bara tror utan ber också till flera olika gudar, beroende på vad de ber om det de behöver, då de anser att varje Gud har en speciell egenskap. De högsta gudarna är Vishnu, Brahma och Shiva.
Vishnu är den som har flest anhängare då han är den goda och den vänliga Guden. Vissa anser att han är den högsta Guden medan andra anser att han är den enda. Brahma är världssjälen och skaparen av världen. Han har minst dyrkare och kallas just därför för "den glömda skaparen". Shiva - är skaparen men även förstöraren.
En likhet som muslimer och hinduer har är att de båda har heliga "platser" som det går till för att be. Muslimer har Moskén, och hinduer har deras heliga tempel. Det finns dock en skillnad och det är att muslimerna ber till Gud och Hinduerna till flera, och just därför har de olika "rum" till varje Gud, beroende på vem dem ska be till.
Då kommer jag slutligen till mitt mål, hinduers föda. I hinduernas religösa skrifter står det bland annat att vegetarisk kost ger möjlighet till frälsning men dock säger inte alla skrifter så. I de äldsta skrifterna står det att ett djur är tillåtet att äta om det först har offrats åt gudarna och En likhet som muslimer och hinduer har är att de båda har heliga "platser" som det går till för att be. Muslimer har Moskén, och hinduer har deras heliga tempel. Det finns dock en skillnad och det är att muslimerna ber till Gud och Hinduerna till flera, och just därför har de olika "rum" till varje Gud, beroende på vem dem därefter helgats. Därför kan man som hindu vara både köttätare och vegetarian.
Det finns en skrift, Manus lagbok, där det står hur hinduer i de högre kasterna ska äta för att nå frälsning. Det står även att kött är till för att mätta de man är skyldig att ge föda men det understryks även att kött endast är tillåtet att äta efter att det har helgats åt gudarna. Man menar på att djuret då inte dör i egentlig mening, utan att djurets själ kommer att återfödas i en högre existens. I skriften uppmanas alla högre kaster att leva endast på vegetarisk kost och just därför är de just bland de högre kasterna som man finner de flesta vegetarianerna.
De kastlösa står helt utanför dessa matregler. De tar hand om de självdöda djuren och många av de äter förstås också köttet, dock inte alla. Hinduer tror starkt på att genom att avstå från kött kommer man närmre frälsning, och föds i nästa liv då i ett högre kast. Därför avstår även många kastlösa från att äta kött.
Det är givetvist tillåtet att slakta och äta kött från vissa djur som tex får, getter och kycklingar. Dock är rovfåglar tabu, liksom kon. Kossor anses vara väldigt heliga för Hinduer och just därför slaktar man inte dem men däremot mjölkar man dem. Mjölk och de produkter som tillverkas av den anses vara föda med stort andligt värde. Ghi är en sort olja som man producerar av smör. Den anses vara det "finaste" livsmedlet av alla.
Grönsaker är tillåtet att äta, även om en del anses vara mindre lämpliga, som tex svamp och lök.
Deras måltider består ofta av flera olika rätter. En rätt som innehåller rotfrukt, en som innehåller baljväxter, en som innehåller bladgrönsaker och en rätt som då innehåller kött eller ett vegetariskt alternativ. Alla rätter förutom desserter serveras alltid med varmt bröd och ris.
Deras syn på människans föda skiljer sig helt jämfört med hur vår (islams) syn är. Vi anser att djuren är skapade för att vi ska äta dem då dem inte på något sätt har lika stort värde som människan har. Det man dock inte får missbruka och som är en stor synd (nu kommer vi till det jag nämnde förut, "synd hit och synd dit"), det är att kasta mat, särskilt djur. Man har ju offrat något i "onödan" då. Genom att kasta mat så tackar man inte Gud för den maten man fått, man uppskattar det inte helt enkelt. Det är ju även inte alla som har mat, därför bör man vara tacksam för det man både får och har.
Jag tänkte nämna två av hinduernas tradionella maträtter, rogah josh, indisk lammgryta. Den påminner rätt mycket om en tradionell matträtt nere i mitt hemland, Libanon. Kebbeh heter den, och det är en typ av marinering av burgul med lammfärs inuti som fyllning.
Chaptis, indiskt pannbröd, är rätt likt pitabröd, som är väldigt populärt nere i Mellanöstern men även i flera andra länder.
Det jag vill att ni alla ska tänka på är att, trots våra olikheter så är vi alla människor i grunden lika.
Det var allt för idag mina kära läsare, har ni några frågor om detta inlägg är det bara att fråga, tveka inte! Jag gör mitt bästa för att försöka ge er det svar ni är ute efter, jag har ju trots allt läst en hel del om Hinduismen så jag bör kunna det mesta.
Kram så länge!
måndag 25 oktober 2010
HINDUISKA TEMPEL
Hur är livet i ett hinduiskt tempel? Ett hinduiskt tempel kan bl.a. kallas mandir. Templen är byggda på religiösa lag (grop). Vissa tempel är byggda som en karta över universum.
Religionen är en del av livet för en hindu. Förr i tiden så bad hinduer i det öppna oftast framför eld men nu så går dom till tempel för att de tror att templen är den heligaste platsen som finns om man ska be till gud, tillskillnad från judar och muslimer som kan be var de vill.
Min åsikt är att om man ska be till gud då kan man be överallt det spelar ingen roll vart man är men platsen måste vara ren. Det finns inga krav på att man är troende hindu för att man ska få gå och be i ett tempel men om dom gör det så måste de ta av sig sina skor och tvätta sina fötter innan dom går in. Detta håller jag med och det finns både i islam o den persiska religionen (zorastrism). De trodde också att elden var den renaste och den skrämmer i väg onda saker.
Inom zoroastrismen är vatten något väldigt heligt. Man tar bort det oheliga med vatten. Så är det också i hinduismen där man kan tvätta bort dålig karma med vatten, helst från floden Ganges.
Många hinduer går till tempel varje dag för att be till sin gud och oftast offrar de något åt dem. Jag tycker att att offra hela tiden är lite överdrivet men det finns i islam också de offrar tex: när det är bayram offrar man får och ger köttet till de fattiga. Hinduerna offrar bröd och frukt eftersom de är vegetarianer (de får inte döda levande). Hinduerna offrar till gudarna medan de t.ex. muslimerna offrar till de fattiga för att visa att de följer profeten Muhammeds föredöme.
Templet är den viktigaste och oftast rikaste byggnaden i hela byn. Många hinduer tror att om de ger gåvor till templet då är det bra för karman (och det gör att de kan komma tillbaka som något bättre i nästa liv) och det är bra för templet också . En hindu som lever i templet kan be till dess gud ,offra något men även få en utbildning , träffa människor och få mer kunskap om dess kultur . Detta liknar gamla katolska kyrkor de fick utbildning och fick mer kunskap (som i filmen Rosens namn som vi såg förra året). Templets huvudingång riktar sig mot öster för att möta soluppgången. Detta liknar den moskén som Mohammed (profeten) byggde i Mekka .
Efter ingången kommer man till en eller flera hallar och till sist till det heligaste rummet, som kallas för Garbagriha. Rummet är väldigt mörkt och trångt och väggarna är ojämna. Den är byggt så för att likna en grotta för att grottor är extra heliga i Indien och det är endast präster som får gå in i det heligaste rummet. Därinne finns den heliga staty som föreställer en av de hinduiska gudarna.
Jag tycker att detta är diskriminering på något sätt för att alla som går till tempel, kyrkor, moskéer är lika värda och då tycker jag att vem som helst kan gå in och be även hinduiskt tempel.
Avslutningsvis vill jag säga att jag själv är uppvuxen i ett Islamiskt land (Iran) men både jag och min familj är inte religiösa för att vi tycker att religionen anstränger både oss o vårt liv alltså vi kan inte leva livet liksom hur vi vill. Det är därför vi tror mer på Zoroastrismen för att det enda och huvud saken som den säger i den heliga boken (Avesta) är att om man har god själ ,god tanke och visar goda handlingar och om man följer de tre reglerna då är man en god människa .
Alla profeter och alla religioner vill försöka eller har försökt att säga att man måste vara en bra människa men med 100 komplicerade regler eller vad man kan kalla de för. Religionen heter zoroastrismen, guden heter Ahuramazda och boken heter Avesta.
Amin Roostamkhani
Hur är livet i ett hinduiskt tempel? Ett hinduiskt tempel kan bl.a. kallas mandir. Templen är byggda på religiösa lag (grop). Vissa tempel är byggda som en karta över universum.
Religionen är en del av livet för en hindu. Förr i tiden så bad hinduer i det öppna oftast framför eld men nu så går dom till tempel för att de tror att templen är den heligaste platsen som finns om man ska be till gud, tillskillnad från judar och muslimer som kan be var de vill.
Min åsikt är att om man ska be till gud då kan man be överallt det spelar ingen roll vart man är men platsen måste vara ren. Det finns inga krav på att man är troende hindu för att man ska få gå och be i ett tempel men om dom gör det så måste de ta av sig sina skor och tvätta sina fötter innan dom går in. Detta håller jag med och det finns både i islam o den persiska religionen (zorastrism). De trodde också att elden var den renaste och den skrämmer i väg onda saker.
Inom zoroastrismen är vatten något väldigt heligt. Man tar bort det oheliga med vatten. Så är det också i hinduismen där man kan tvätta bort dålig karma med vatten, helst från floden Ganges.
Många hinduer går till tempel varje dag för att be till sin gud och oftast offrar de något åt dem. Jag tycker att att offra hela tiden är lite överdrivet men det finns i islam också de offrar tex: när det är bayram offrar man får och ger köttet till de fattiga. Hinduerna offrar bröd och frukt eftersom de är vegetarianer (de får inte döda levande). Hinduerna offrar till gudarna medan de t.ex. muslimerna offrar till de fattiga för att visa att de följer profeten Muhammeds föredöme.
Templet är den viktigaste och oftast rikaste byggnaden i hela byn. Många hinduer tror att om de ger gåvor till templet då är det bra för karman (och det gör att de kan komma tillbaka som något bättre i nästa liv) och det är bra för templet också . En hindu som lever i templet kan be till dess gud ,offra något men även få en utbildning , träffa människor och få mer kunskap om dess kultur . Detta liknar gamla katolska kyrkor de fick utbildning och fick mer kunskap (som i filmen Rosens namn som vi såg förra året). Templets huvudingång riktar sig mot öster för att möta soluppgången. Detta liknar den moskén som Mohammed (profeten) byggde i Mekka .
Efter ingången kommer man till en eller flera hallar och till sist till det heligaste rummet, som kallas för Garbagriha. Rummet är väldigt mörkt och trångt och väggarna är ojämna. Den är byggt så för att likna en grotta för att grottor är extra heliga i Indien och det är endast präster som får gå in i det heligaste rummet. Därinne finns den heliga staty som föreställer en av de hinduiska gudarna.
Jag tycker att detta är diskriminering på något sätt för att alla som går till tempel, kyrkor, moskéer är lika värda och då tycker jag att vem som helst kan gå in och be även hinduiskt tempel.
Avslutningsvis vill jag säga att jag själv är uppvuxen i ett Islamiskt land (Iran) men både jag och min familj är inte religiösa för att vi tycker att religionen anstränger både oss o vårt liv alltså vi kan inte leva livet liksom hur vi vill. Det är därför vi tror mer på Zoroastrismen för att det enda och huvud saken som den säger i den heliga boken (Avesta) är att om man har god själ ,god tanke och visar goda handlingar och om man följer de tre reglerna då är man en god människa .
Alla profeter och alla religioner vill försöka eller har försökt att säga att man måste vara en bra människa men med 100 komplicerade regler eller vad man kan kalla de för. Religionen heter zoroastrismen, guden heter Ahuramazda och boken heter Avesta.
Amin Roostamkhani
fredag 15 oktober 2010
Kärlekens väg (Bhakti): Shiva, Vishnu eller Shakti. [Religion-Svenska C] Oktober 2010.
Patricia Karlsson
Religionskunskap/Svenska
SP3B
Kärlekens väg (Bhakti): Shiva, Vishnu eller Shakti.
Hur ska man veta vad som är rätt för en själv, och vad som är fel? Vilka gudar som existerar och vilka som kan hjälpa en med det liv vi nu lever? Hur ska vi människor kunna acceptera de hundratals olika religioner som omfamnar vår värld, och hur kan vi vara säkra på att den religionen vi var uppväxta med, är den vi vill följa?
Inom hinduismen möter vi flertal gudar som står för varje skede i våra liv, och vi kan se olika ritualer som utförs, några vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Personligen tycker jag att det viktigaste i vårt liv, och det som allt grundar sig till, är omtanken och kärleken gentemot andra och oss själva. Det handlar inte om makt, pengar, rikedom eller otacksamhet, utan glädje och kärlek, även från andra. När vi möter problem och motgångar i våra liv kan vi lita på de människor runt omkring oss som har bevisat sin kärlek till oss, och de som vi själva vill dela vår kärlek med. Men kanske behöver vi något utöver detta? Något som är starkare är vad människor någonsin kan ge oss?
Jag vill försöka förklara vad Kärlekens Väg (Bhakti), inom hinduismen, är för något. Detta handlar om att hinduer ska erkänna, visa och känna sin kärlek och dyrkan till gudarna. Men vilka gudar då? Vishnu är en av de mest dyrkade gudar inom hindusimen, och sägs vara den store uppehållaren. Den som har kontroll över människornas öde. Han kan kännetecknas genom blå kroppsfärg och har fyra armar. Shiva är en annan gud som även kopplas med Kärlekens Väg inom hinduismen, och som fruktbarhetens, dödens och förintelsens gud. Det är denna gud som kan förgöra liv, men även återuppbygga liv. Godheten och ondheten själv. Källan till allt gott och ont. Det sista som kännetecknas med Bhakti är Shakti. Detta är en slags kraft, makten och gnistan själv, i något som är ett kvinnligt skapande. Detta kan också tolkas som en guds fru. Hinduer tror och dyrkar ofta flera olika gudar, för olika anledningar och för olika händelser i deras liv. Men vi som inte är hinduer, hur ska vi kunna veta att vår religion är sann, för oss? Hur kan vi vara så säkra?
Min religiösa tro är katolicism sedan jag var född, och för mig är religion och min tro väldigt viktig för mig. Det ger mig ett något slags inre lugn, när allt runt omkring mig är hektiskt och stressigt. När man har en tro, det behöver inte vara en specifik religion man nödvändigtvis måste följa, men en tro på något utöver oss människor och utöver det vi själva kan göra för oss i vårt liv, då kanske vi kan äntligen nå en punkt hos oss själva där vi kan känna oss säkra och trygga. För mig handlar det inte om att man måste be flera dagsböner varje dag eller gå till kyrkan flera gånger i veckan. Det finns inga regler på det sättet, utan det är personligt. Känner du att du vill be flera gånger om dagen, då kan du göra det. Detta är dock olika beroende på vilken religion man har, men jag ungår nu från min egen samt endast en tro utan en specifik religion. Det handlar om något utöver det vardagliga, det som vi alltid upplever varje dag och det vi får höra varje dag. Kanske finns det något djupare till detta, än bara råd från våra medmänniskor?
Vi ställer oss själva ofta frågan, redan från det att vi är små barn, 'Vad är meningen med livet?' . Vad är meningen med det liv vi lever just nu, precis här på denna jord? Varför lever vi? Vad är vårt syfte? Har vi ens något syfte? Vad är meningen med just MITT liv och vad kan jag göra, för att känna jag har uppnått något?
Det finns så många frågor vi har, men tusentals föreläsningar, viktiga religionsböcker och lärare kan inte svara på dessa frågor. Detta är något som vi själva måste försöka förstå, försöka skapa, för vårt liv och kanske till och med för andra. Det finns ingen präst, ingen student eller högre utbildad lärare som kan svara på detta, utan att reflektera och inspireras av sin egna tro och religion - alltså blir det inte längre personligt, utan man influeras av andra och deras religioner.
När man däremot ska sedan föra ett samtal i en klass, mellan arbetskollegor eller mellan vänner, om religion och dess egna uppfattning av Gud och syftet till varför vi finns på denna jord, så kan detta skapa enorma konflikter. Religion och ens egna personliga tro är så pass personlig, att det har blivit ett svårt ämne att prata om.
Inom hinduismen möter vi flertal okända, och för oss, otroliga ritualer och traditioner som vi inte ens anser vara nödvändiga, eller kanske till och med överflödiga och löjliga. Men dessa ger en mening med livet till de som tror på detta. Det ger en slags trygghet att veta denna guden stöttar mig i exempelvis mitt arbete och min karriär, om jag tillber och dyrkar honom. Varför ska man då behöva säga emot och anse att en annan religion är viktigare än den andra? Var finns jämlikheten och omtanken, som i princip alla religioner grundar sig till? När det kommer till mina egna och personliga uppfattningar är det svårt för mig att endast förklara, vad jag vet och vilka "regler" jag följer, eftersom jag och största delen av unga människor fortfarande har hela sitt liv framför sig. Det är vanligt för oss unga, att tveka och vara osäkra, speciellt när det gäller något sådant här omfattande. Men jag vet att jag har en tro, jag följer det som känns bäst för mig, och inte vad andra har sagt till mig är den rätta eller viktigaste religionen. Allt är individuellt.
Det finns flera tusentals människor som inte håller med mig. Som anser att min tro och min religion är fel, löjlig och osann. Att deras religion är den enda sanna, och det enda rätta. Det finns flera tusentals människor som tror så som jag. Som anser att min tro och min religion är rätt, sann och den enda religionen man ska följa. Skillnaden för mig är, att jag inte dömer folk efter deras religiösa uppfattning och jag anser inte heller att de har fel och jag rätt, eller tvärtom. När det handlar om dina egna känslor, tankar och ord finns det inget som är rätt eller fel, sant eller osant, löjligt eller osannolikt.
Länge har folk försökt att få andra att konvertera till deras religion. Jag talar nu för mig själv och mina åsikter och säger att det räcker. Det har pågått alldeles för länge, en konflikt mellan hinduismer och buddismer, kristna och icke-kristna, judar och muslimer och katoliker och protestanter. Dessa religiösa krig och dess regler som dessa människor lever av, ger inte rättvisa för resten av världen, och inte minst rättvisan för en själv.
Skriven av: Patricia Karlsson.
Religionskunskap/Svenska
SP3B
Kärlekens väg (Bhakti): Shiva, Vishnu eller Shakti.
Hur ska man veta vad som är rätt för en själv, och vad som är fel? Vilka gudar som existerar och vilka som kan hjälpa en med det liv vi nu lever? Hur ska vi människor kunna acceptera de hundratals olika religioner som omfamnar vår värld, och hur kan vi vara säkra på att den religionen vi var uppväxta med, är den vi vill följa?
Inom hinduismen möter vi flertal gudar som står för varje skede i våra liv, och vi kan se olika ritualer som utförs, några vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Personligen tycker jag att det viktigaste i vårt liv, och det som allt grundar sig till, är omtanken och kärleken gentemot andra och oss själva. Det handlar inte om makt, pengar, rikedom eller otacksamhet, utan glädje och kärlek, även från andra. När vi möter problem och motgångar i våra liv kan vi lita på de människor runt omkring oss som har bevisat sin kärlek till oss, och de som vi själva vill dela vår kärlek med. Men kanske behöver vi något utöver detta? Något som är starkare är vad människor någonsin kan ge oss?
Jag vill försöka förklara vad Kärlekens Väg (Bhakti), inom hinduismen, är för något. Detta handlar om att hinduer ska erkänna, visa och känna sin kärlek och dyrkan till gudarna. Men vilka gudar då? Vishnu är en av de mest dyrkade gudar inom hindusimen, och sägs vara den store uppehållaren. Den som har kontroll över människornas öde. Han kan kännetecknas genom blå kroppsfärg och har fyra armar. Shiva är en annan gud som även kopplas med Kärlekens Väg inom hinduismen, och som fruktbarhetens, dödens och förintelsens gud. Det är denna gud som kan förgöra liv, men även återuppbygga liv. Godheten och ondheten själv. Källan till allt gott och ont. Det sista som kännetecknas med Bhakti är Shakti. Detta är en slags kraft, makten och gnistan själv, i något som är ett kvinnligt skapande. Detta kan också tolkas som en guds fru. Hinduer tror och dyrkar ofta flera olika gudar, för olika anledningar och för olika händelser i deras liv. Men vi som inte är hinduer, hur ska vi kunna veta att vår religion är sann, för oss? Hur kan vi vara så säkra?
Min religiösa tro är katolicism sedan jag var född, och för mig är religion och min tro väldigt viktig för mig. Det ger mig ett något slags inre lugn, när allt runt omkring mig är hektiskt och stressigt. När man har en tro, det behöver inte vara en specifik religion man nödvändigtvis måste följa, men en tro på något utöver oss människor och utöver det vi själva kan göra för oss i vårt liv, då kanske vi kan äntligen nå en punkt hos oss själva där vi kan känna oss säkra och trygga. För mig handlar det inte om att man måste be flera dagsböner varje dag eller gå till kyrkan flera gånger i veckan. Det finns inga regler på det sättet, utan det är personligt. Känner du att du vill be flera gånger om dagen, då kan du göra det. Detta är dock olika beroende på vilken religion man har, men jag ungår nu från min egen samt endast en tro utan en specifik religion. Det handlar om något utöver det vardagliga, det som vi alltid upplever varje dag och det vi får höra varje dag. Kanske finns det något djupare till detta, än bara råd från våra medmänniskor?
Vi ställer oss själva ofta frågan, redan från det att vi är små barn, 'Vad är meningen med livet?' . Vad är meningen med det liv vi lever just nu, precis här på denna jord? Varför lever vi? Vad är vårt syfte? Har vi ens något syfte? Vad är meningen med just MITT liv och vad kan jag göra, för att känna jag har uppnått något?
Det finns så många frågor vi har, men tusentals föreläsningar, viktiga religionsböcker och lärare kan inte svara på dessa frågor. Detta är något som vi själva måste försöka förstå, försöka skapa, för vårt liv och kanske till och med för andra. Det finns ingen präst, ingen student eller högre utbildad lärare som kan svara på detta, utan att reflektera och inspireras av sin egna tro och religion - alltså blir det inte längre personligt, utan man influeras av andra och deras religioner.
När man däremot ska sedan föra ett samtal i en klass, mellan arbetskollegor eller mellan vänner, om religion och dess egna uppfattning av Gud och syftet till varför vi finns på denna jord, så kan detta skapa enorma konflikter. Religion och ens egna personliga tro är så pass personlig, att det har blivit ett svårt ämne att prata om.
Inom hinduismen möter vi flertal okända, och för oss, otroliga ritualer och traditioner som vi inte ens anser vara nödvändiga, eller kanske till och med överflödiga och löjliga. Men dessa ger en mening med livet till de som tror på detta. Det ger en slags trygghet att veta denna guden stöttar mig i exempelvis mitt arbete och min karriär, om jag tillber och dyrkar honom. Varför ska man då behöva säga emot och anse att en annan religion är viktigare än den andra? Var finns jämlikheten och omtanken, som i princip alla religioner grundar sig till? När det kommer till mina egna och personliga uppfattningar är det svårt för mig att endast förklara, vad jag vet och vilka "regler" jag följer, eftersom jag och största delen av unga människor fortfarande har hela sitt liv framför sig. Det är vanligt för oss unga, att tveka och vara osäkra, speciellt när det gäller något sådant här omfattande. Men jag vet att jag har en tro, jag följer det som känns bäst för mig, och inte vad andra har sagt till mig är den rätta eller viktigaste religionen. Allt är individuellt.
Det finns flera tusentals människor som inte håller med mig. Som anser att min tro och min religion är fel, löjlig och osann. Att deras religion är den enda sanna, och det enda rätta. Det finns flera tusentals människor som tror så som jag. Som anser att min tro och min religion är rätt, sann och den enda religionen man ska följa. Skillnaden för mig är, att jag inte dömer folk efter deras religiösa uppfattning och jag anser inte heller att de har fel och jag rätt, eller tvärtom. När det handlar om dina egna känslor, tankar och ord finns det inget som är rätt eller fel, sant eller osant, löjligt eller osannolikt.
Länge har folk försökt att få andra att konvertera till deras religion. Jag talar nu för mig själv och mina åsikter och säger att det räcker. Det har pågått alldeles för länge, en konflikt mellan hinduismer och buddismer, kristna och icke-kristna, judar och muslimer och katoliker och protestanter. Dessa religiösa krig och dess regler som dessa människor lever av, ger inte rättvisa för resten av världen, och inte minst rättvisan för en själv.
Skriven av: Patricia Karlsson.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)