I, at any rate, am convinced that God does not throw dice.


I, at any rate, am convinced thet God does not throw dice

Albert Einstein

tisdag 23 november 2010

Hinduism och Yezidism (Krishna)


Hinduismen är av en världens största och äldsta religion som ingen vet exakt när den uppstod. Religionen är mycket färgrik och komplex religiös tradition och som har sina rötter ungefär 4 000 år tillbaka i tiden i den mäktiga Induskulturen kring floden Indus i västra Indien.

Arkeologer(fornforskar) började gräva ut ruinerna på 1900-talet i de två viktigaste städerna i Induskulturen som var Harappa och Mohenjo- Daro som kallas idag för Pakistan. I de båda städerna fanns en fästning på en kulle som användes som tempel och en byggnad för de styrande. Man hittade också hundratals sigillen och en del av statyerna föreställer gudar som liknar de hinduiska gudar som dyrkas i dag. Induskulturen gick under omkring 2 000 f. Kr.

Ungefär 500 år senare invaderade en grupp människor som kallades arier den nordöstra delen av Indien, området i Indusdalen. Dessa indo-arier var besläktade med s.k. indo-iranier som vid ungefär samma tidpunkt bosatte sig i norra Iran. Sigill Deras religion förenades med den religion människor i Indusdalen hade och blev grunden för hinduismen. Arierna dyrkade många gudar och de flesta hade med naturen att göra.

Det finns många olika sätt att vara hindu på. En del ber till gudarna varje dag medan andra inte följer något bestämt mönster. Det finns inga regler för hur man ska utöva sin religion, men de flesta hinduer har samma grundtro. De tror på reinkarnation som betyder själen återföds i en annan kropp när man dör. Man återfödas i en människokropp eller ett djurlopp och man kan återfödas många gånger i ett evigt kretslopp av liv och död som kalls samsara.
För att söka frälsningen för hinduerna är att bada i den heliga floden Ganges vilket de tror att vattnet är heligt och att de renas från sina synder om de dricker vattnet eller tvättar sig i de. På det sättet kommer de närmare moksha (den slutliga befrielsen från cykeln av födelse, död och återfödelse) och som också är viktigt ritual inom hinduismen.

De har många sätt att leva på, många vägar att följa och även många gudar att tro på. De viktigaste gudarna är Brahman(som har ingen form och kan inte ses utan den finns överallt, hela tiden), Vishnu(beskyddaren) och Shiva som är förstöraren. Både Vishnu och Shiva är mycket omtyckta gudar som dyrkas av miljontals hinduer i tempel runt om i Indien.

Det finns även andra gudar som Krishna som är guden Vishnus åttonde avatar och en av de mest omtyckta hinduiska gudarna. Krishna är berömd för att vara en busig gud och för att han gärna skojar med och ibland också lurar sina vänner. Krishna är också känd för att han finns i många berättelser som hjälte. Han brukar beskrivas med mörkblå eller svart hy och han håller i en flöjt som han ibland spelar på.
Ofta är han omgiven kor och unga mjölkerskor som kalls gopier.

Familjen är mycket viktig för hinduer, därför ska ingen behöva känna sig ensam. Alla hjälps åt med hushållsarbetet och tar hand om varandra. Barnen får kunskap om sin religion genom sina föräldrar och mor- och farföräldrar och de får också lära sig att visa respekt för äldre personer.

Många hinduer är vegetarianer eftersom de respekterar alla levande varelser och de inte vill döda djur för att få kött. Kor är därför heliga för att de ger många viktiga produkter bland annat mjölk, bränsle och gödsel. Ingen hindu kan tänka sig att skada eller döda en ko eller äta kött från kor. En typisk måltid består av flera välkryddade vegetariska rätter som äts från bananblad eller metallfat. Man äter med fingrarna och använder bara höger hand eftersom den vänstra anses oren.

Hinduer dyrkar sina gudar i tempel som finns i hela Indien och även andra länder också där hinduer har bosatt sig. Templet kallas mandir som oftast är tillägnat en särskild gud, gudinna eller helig man. Templet är gudens bostad på jorden och hans närvaro i templet markeras med en bild eller staty i kulturrummet. Man kan även be hemma, i ett särskilt rum eller i en del av ett rum med en gudabild.  Det finns inga fasta regler för hur hinduer ska be till gud. En del går till templet varje dag men andra kommer bara vid särskilda tillfällen som viktiga högtider.

De äldsta heliga böckerna inom hinduismen är från den ariska tiden för mer än 3 000 år sedan. Det är fyra samlingar med hymner, böner och magiska formler som kallas för Veda. Den äldsta samlingen kallas för Rigveda, kunskapens sång och den innehåller mer än 1 000 hymner.

Den heliga floden Ganges är hinduismens heligaste välfärdsort, där man sköljer bort sina synder och sprider askan efter döda anhöriga.

När en hindu dör förs kroppen till en kremeringsplats och placeras på en hög av trädgrenar och sandelträ. Den avlidnes äldste son eller en annan manlig släkting tänder bålet samtidigt som en präst sjunger texter de heliga böckerna. När kroppen brinner spricker skallen och själen frigörs för att kunna återfödas. Senare samlar man ihop askan från kroppen och om möjligt sprids askan i floden Ganga, efter kremeringen sörjer man i tio dagar och varje år markerar man personens dödsdag med en särskild ceremoni.

Jag tycker att hinduismen är ganska intressant och mycket av religionen påminner om min(yezidism) och att det också är bra att hinduerna har ett klart mål i sitt liv att nå Brahma vilket innebär att man tar sig ur det eviga kretsloppet. Vilket en persons karma bestämmer för en hindu är det väldigt viktigt att bete sig på det sätt som religionen kräver för att man ska kunna nå Brahma

Jag tycker också att det är bra att hinduerna tänker på djuren och inte skadar de men människokroppen behöver faktiskt ibland lite kött.

Två saker som jag tycker är dåligt med hinduismen är att kastsystemet lever kvar som delar in människor i grupper som arierna bestämde när dom erövra Indien. Det andra är att när hinduer samtidigt som de förenar sig i den heliga Ganges dricker också. De kan ju få andras baktrierar och andra sjukdomar som smittar snabbt.
Yezidismen är en naturreligion och en av de äldsta religionerna som har sina rötter ungefär 4000 år tillbaka i tiden i den heliga Lalish i (Mesopotamien) norra Irak. Yezidierna tror att gud fanns före naturen och livets uppkomst. De tror också att Gud skapade ett frö som fick liv och blomstrade, efter det skapades naturen, luften och elden. Därefter skapades sju änglar. Varje ängel skapades i en av de sju veckodagarna. Melek Taus var den första ängeln, därför gav gud ledarrollen till den. Melek Taus skapades på en onsdag därför är onsdagen helig för yezidierna. Ifall man ska besöka Lalesh eller offra något så gör man det helst på en onsdag. (Man kan säga att yezidierna är mycket ”snällare” på onsdagar än resten av andra veckodagarna).

Lalish är en litet helig stad som ligger mellan bergen i norra Irak ca 60 km nordväst om staden Mosul. Det är platsen för grav kön Adi , huvudpersonen i Yezidi tro. Minst en gång i livet förväntas man att göra en sex dagar vallfärdade till Lalish för att besöka gravarna och andra heliga platser. I Lalish bor det yezidiernas påve, präster och faxra(nunnor) men det bor även andra vanliga yezidier.

Det finns bara två heliga plaster för yezidierna, ena i norra Irak och den andra ligger någonstans i Ryssland. Varför det finns i Ryssland är för när muslimerna tvingade yezidier att byta religion till islam eller dö, därför flydde många till Turkiet, Ryssland, Georgien, Armenien, Syrien och även Iran
Yezidierna som bor i regionen förväntas göra en årlig pilgrimsfärd för att delta i Hösten, Högtid för församlingen, som firas från 23 september till 1 oktober.

Bland de sju änglarna fanns det två kvinnor Xatona faxra och Sityaes. Deras gravar är lika heliga som de andra änglarnas idag.

Inom Yezidism kan man inte byta religion eller gifta sig med en från annan en religion för de tror att de är de ursprungliga och vill inte blandas med andra religioner för då kommer Yezidismen inte finnas kvar om 50-100 år.

Det finns 5 böners tider och när yezidiera vänder ansikte mot solens ljus när de utför sina böner och dyrkar allt som människan kan önska sig. Man kan även be hemma genom att kolla åt Lalish hålet (solskenet och elden är heligt och symboliserar solen på jorden).

Bland yezider har funnits/ har cirka 90000 novisar som man fastar i december för deras godhet och välsinnade med hunger och törst vill man hedra de äldre novisarna. De gamla novisarna fastade för gud, därför fastar man för novisarna som ägnade sin tid för gud. Gud kommer på det sättet att belöna oss för det och för ”godhet är det viktiga man lämnar efter livet” (det är år 6760 i yezidierna kalendern). Båda religionerna är gamla och man kan säga båda innehåller mycket med naturen.

Jag tycker om min religion och är stolt över den ibland kan det vara störigt när folk frågar vilken religion man tillhör så vet de inte det, då får man typ på ett sätt förklara lite annars är allt perfekt.. '

// rochan kochi sp3b

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.