I, at any rate, am convinced that God does not throw dice.


I, at any rate, am convinced thet God does not throw dice

Albert Einstein

måndag 25 oktober 2010

HINDUISKA TEMPEL

Hur är livet i ett hinduiskt tempel? Ett hinduiskt tempel kan bl.a. kallas mandir. Templen är byggda på religiösa lag (grop). Vissa tempel är byggda som en karta över universum.

Religionen är en del av livet för en hindu. Förr i tiden så bad hinduer i det öppna oftast framför eld men nu så går dom till tempel för att de tror att templen är den heligaste platsen som finns om man ska be till gud, tillskillnad från judar och muslimer som kan be var de vill.

Min åsikt är att om man ska be till gud då kan man be överallt det spelar ingen roll vart man är men platsen måste vara ren. Det finns inga krav på att man är troende hindu för att man ska få gå och be i ett tempel men om dom gör det så måste de ta av sig sina skor och tvätta sina fötter innan dom går in. Detta håller jag med och det finns både i islam o den persiska religionen (zorastrism). De trodde också att elden var den renaste och den skrämmer i väg onda saker.

Inom zoroastrismen är vatten något väldigt heligt. Man tar bort det oheliga med vatten. Så är det också i hinduismen där man kan tvätta bort dålig karma med vatten, helst från floden Ganges.
Många hinduer går till tempel varje dag för att be till sin gud och oftast offrar de något åt dem. Jag tycker att att offra hela tiden är lite överdrivet men det finns i islam också de offrar tex: när det är bayram offrar man får och ger köttet till de fattiga. Hinduerna offrar bröd och frukt eftersom de är vegetarianer (de får inte döda levande). Hinduerna offrar till gudarna medan de t.ex. muslimerna offrar till de fattiga för att visa att de följer profeten Muhammeds föredöme.

Templet är den viktigaste och oftast rikaste byggnaden i hela byn. Många hinduer tror att om de ger gåvor till templet då är det bra för karman (och det gör att de kan komma tillbaka som något bättre i nästa liv) och det är bra för templet också . En hindu som lever i templet kan be till dess gud ,offra något men även få en utbildning , träffa människor och få mer kunskap om dess kultur . Detta liknar gamla katolska kyrkor de fick utbildning och fick mer kunskap (som i filmen Rosens namn som vi såg förra året). Templets huvudingång riktar sig mot öster för att möta soluppgången. Detta liknar den moskén som Mohammed (profeten) byggde i Mekka .

Efter ingången kommer man till en eller flera hallar och till sist till det heligaste rummet, som kallas för Garbagriha. Rummet är väldigt mörkt och trångt och väggarna är ojämna. Den är byggt så för att likna en grotta för att grottor är extra heliga i Indien och det är endast präster som får gå in i det heligaste rummet. Därinne finns den heliga staty som föreställer en av de hinduiska gudarna.

Jag tycker att detta är diskriminering på något sätt för att alla som går till tempel, kyrkor, moskéer är lika värda och då tycker jag att vem som helst kan gå in och be även hinduiskt tempel.

Avslutningsvis vill jag säga att jag själv är uppvuxen i ett Islamiskt land (Iran) men både jag och min familj är inte religiösa för att vi tycker att religionen anstränger både oss o vårt liv alltså vi kan inte leva livet liksom hur vi vill. Det är därför vi tror mer på Zoroastrismen för att det enda och huvud saken som den säger i den heliga boken (Avesta) är att om man har god själ ,god tanke och visar goda handlingar och om man följer de tre reglerna då är man en god människa .

Alla profeter och alla religioner vill försöka eller har försökt att säga att man måste vara en bra människa men med 100 komplicerade regler eller vad man kan kalla de för. Religionen heter zoroastrismen, guden heter Ahuramazda och boken heter Avesta.

Amin Roostamkhani

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.