I, at any rate, am convinced that God does not throw dice.


I, at any rate, am convinced thet God does not throw dice

Albert Einstein

måndag 10 januari 2011

Buddhismens livsmål nirvana

Inom buddismen ses niravana som en fullständig frihet från begär, hat och självbedrägeri. Att uppnå nirvana är detsamma som att bli upplyst eller uppvaknad. Man uppnår nirvana genom att handla rätt, och att handla rätt inom buddhismen är att följa fem enkla moralregler: att inte skada eller döda, att inte stjäla, att inte vara otrogen, att inte ljuga och att inte använda droger.

Nirvana är en av de mest betydelsefulla idéerna inom buddismen. För buddhister och inom många riktningar av hinduismen är det slutmålet för mänsklig strävan. När buddhister tänker på nirvana så börjar de inse att vi försvinner, kommer igen, försvinner, kommer igen... och den insikten leder till frågan: hur skall jag kunna dra mig ur detta tröstlösa livets hjul?

Grundbetydelsen av nirvana är okänd men en populär uppfattning är att ordet anspelar på att lampan är släckt, där lampan betyder den trefaldiga elden: passionen, ondskan och dumheten.
Man har också liknat nirvana vid en bortblåsning
så att livet tänks som ett löv som blåses bort av vinden.

Det viktiga är att det betecknar frånvaron av allt det som kännetecknar livet. Det som kännetecknar nivana är lidande.I allt vad vi gör, i allt vad vi osträvar efter finns lidande.Varje gärning resulterar i lidande, varje handling bär i sig lidandets frö. Nirvana betecknar den absoluta frånvaron av detta lidande.

Detta är raka motsatsen till islam där man försöker göra så goda handlingar man kan i livet för att senare gå till paradiset efter döden. Medans buddister tror på nirvana och strävar efter död eller rättare sagt ha frånvaro hela livet både när de lever och när de är döda. Jag tycker verkligen inte att nirvana är en bra tanke eftersom man bör ha posstiva tankar både när man lever livet men även till döden. Man ska alltid ha ett mål i livet. Att tro på nirvana är som att leva för att dö medans jag som muslim har lärt mig att leva för att göra goda handlingar, för att hjälpa de fattiga och massa goda gärningar som får mig att återuppfödas i paradiset.

Man kan fråga sig själv om nirvana bara är ett paradis? Nej, för det är faktiskt så att man redan i livet kan uppnå nirvana. Fast Buddha uppnådde inte det fulländade tillståndet av nirvana förens han avled. Det är därför det buddhistiska nyåret går efter Buddhas dödsdag i stället för hans födelsedag.

Hur uppnår man nirvana då? Man följer bara den vägen som Buddha lärde ut. Denna väg symboliseras av den åttafaldiga vägen som ritas som ett hjul med åtta ekrar och som blivit symbol för hela den buddhistiska religionen. De åtta vägarna ska man inte gå efter en efter en utan samtidigt. Kan vem som helst nå nirvana då? Ja, alla med en buddhanatur i sig och med det menas alla levande varelser. Man behöver inte vara munk för att nå nirvana. Alla oavsett kön, ålder, art osv kan bli en buddha.

Riham Younis Sp3B.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.